PMP Dolj: Apel anti-acciză la parlamentarii de Dolj

visan.jpg PMP Dolj: Apel anti acciză la parlamentarii de Dolj poze

Partidul Mişcarea Populară Dolj face un apel la responsabilitate către deputaţii coaliției aflate la guvernare din judeţul Dolj, cerându-le să anuleze săptămâna viitoare, în Parlament, majorarea accizei pe combustibil, care deja îi obligă pe români la cheltuieli în plus.

Într-o conferinţă de presă susţinută astăzi, 3 aprilie a.c., președintele PMP Dolj, Gelu Vișan, le-a cerut deputaţilor care reprezintă judeţul Dolj în Parlamentul României, să respingă, în Camera Deputaţilor, prevederile care majorează acciza pe combustibil cu 7 eurocenţi, începând cu data de 1 aprilie, din legea de aprobare a ordonanţei 111-2013, aflată în prezent la comisia Comisia pentru buget, finanțe și bănci. Gelu Vişan susţine că taxarea în plus a populaţiei nu era necesară, în buget existând bani de care însă primul ministru nu vrea să se atingă.

Preşedintele PMP Dolj, consideră că taxa suplimentară pe combustibil are o singură menire – aceea de a pune la dispoziţia lui Liviu Dragnea bani pentru campaniile electorale care vor urma în acest an.

Liderul PMP a explicat că acciza suplimentară pe combustibil va scădea nivelul de trai al românilor, scumpind nu doar combustibilul, ci, indirect, toate produsele şi serviciile. Potrivit PMP, calculele economiştilor arată că fiecare român va scoate din buzunar în medie 4 milioane de lei în 2014 pentru a plăti acciza Ponta. Oamenii vor plăti în curând mai mult pentru legume şi fructe, pentru carne, pentru lactate, pentru biletele de tren şi de autobuz.

Potrivit PMP, românii plătesc mai mult la benzină şi motorină decât nemţii, austriecii sau francezii, însă câştigă de 5 ori mai puţin. Astfel, după această majorare a preţurilor la combustibili, litrul de motorină în România a ajuns mai scump decât în Germania sau Franţa. În România, litrul de motorină costă azi 1,405 euro (adică 6,3 ron), în Germania costă 1,395 euro, iar în Franţa costă 1,299 euro. De asemenea, litrul de benzină a ajuns mai scump decât în Franţa sau în Austria. La noi, litrul de benzină costă acum 1,389 euro (adică 6,2 ron), în Franţa costă 1,315 euro, iar în Austria 1,36 euro.

În schimb, salariul mediu în România este azi de 394 euro, adică de peste 5 ori mai mic decât în Germania (2.054 euro/ lună) şi Austria (2.114 euro/ lună) şi de aproape 5 ori mai mic decât în Franţa (1.896 euro/ lună).

PMP nu este de acord nici cu măsurile de compensare anunţate de Guvern şi venite în paralel cu introducerea accizei de 7 eurocenţi, pe care le consideră incorecte şi discriminatorii şi care ar solicita o birocraţie uriaşă.

PMP este singurul partid care s-a opus constant majorării accizei, o taxă care împovărează cetăţenii în mod nejustificat. Amintim că pe data de 15 martie, peste 10.000 de persoane au protestat în Capitală contra accizei la mitingul organizat de PMP. În acelaşi timp, partidul a strâns peste 300.000 de semnături împotriva accizei, de la cetăţeni din toată ţara, pe care le-a depus pe 31 martie la sediul Guvernului.