Pieţele au primit “firmanul” de la DSVSA: Fără puncte de sacrificare a mieilor în afara abatoarelor

politisti miei Pieţele au primit firmanul de la DSVSA: Fără puncte de sacrificare a mieilor în afara abatoarelor poze

Craiovenii ar putea ajunge să cumpere miei de Paşte doar din măcelării, din cauza normativelor europene, care interzic amenajarea, ca în fiecare an, a unui punct de sacrificare într-o piaţă din municipiu, pe motiv că nu s-ar respecta „bunăstarea animalelor”.

Potrivit prevederilor Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului nr. 853/2004, privind regulile specifice aplicabile produselor de origine animală, sacrificarea animalelor – inclusiv a mieilor de Paşte – trebuie să se realizeze numai în abatoare specializate, autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare. Lista acestor abatoare autorizate, în care se respectă reglementările europene, este publicată pe site-ul ANSVSA.

 

macelari miei Pieţele au primit firmanul de la DSVSA: Fără puncte de sacrificare a mieilor în afara abatoarelor poze

În judeţul Dolj există numai patru asemenea abatoare:

  • SC ELISIRIA COMPIMPEX SRL din Podari, sat Branişte;

  • SC OLAS PRODSRL din Craiova, strada Nicolae Romanescu, nr. 130;
  • SC DRAGOFAN SRL din Craiova, cartier Rovine II (Troaca);
  • PFA VASILAN ION din Craiova, cartier Popoveni.

În vederea aplicării acestor prevederi europene, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dolj a încunoştinţat SC PIEŢE ŞI TÂRGURI CRAIOVA SRL că „se interzice, ca în anii precedenţi, improvizarea de locuri, spaţii, zone temporare de sacrificare a mieilor/iezilor, existând obligativitatea sacrificării acestora în unităţi de abatorizare autorizate sanitar-veterinar”, pe motiv că în astfel de spaţii improvizate „nu se pot respecta cerinţele stabilite de legislaţia sanitar-veterinară în ceea ce priveşte asigurarea bunăstării animalelor (în timpul mişcării şi adăpostirii animalelor, precum şi în timpul sacrificării, respectiv asomării şi sângerării) şi nici regulile specifice de igienă”.

În aceste condiţii, craiovenii nu ar mai putea merge în pieţele din municipiu, ca în fiecare an, pentru a-şi alege un miel, care să fie sacrificat pe loc, de măcelari specializaţi, ci ar fi nevoiţi să cumpere doar carnea de miel pe care o găsesc în măcelării, la preţuri mult mai mari.

Reprezentanţii SC PIEŢE ŞI TÂRGURI CRAIOVA SRL – unitate a municipalităţii care administrează toate pieţele din Craiova, fac, însă, demersuri pentru a obţine o aprobare, fie şi temporară, de a amenaja un punct de sacrificare a mieilor în Piaţa Chiriac.

„Conducerea societăţii noastre a solicitat sprijinul Direcţiei Sanitar-Veterinare Dolj pentru a obţine o derogare, în sensul reamenajării în Piaţa Chiriac a unui abator temporar pentru sacrificarea mieilor, în săptămâna dinaintea Paştelui. Sperăm ca demersul nostru să aibă succes, în condiţiile în care acest punct de sacrificare a fost acceptat vreme de mai mulţi ani de autorităţile sanitar-veterinare, considerându-se că spaţiul respectiv respectă normativele în vigoare. Mai mult decât atât, considerăm că acceptarea reînfiinţării temporare a acestui punct de sacrificare a mieilor ar evita situaţii neplăcute, de genul sacrificării mieilor între blocuri sau prin cine ştie ce zone insalubre ale oraşului”, a precizat Adrian Dinu, purtător de cuvânt al SC PIEŢE ŞI TÂRGURI CRAIOVA SRL.

Alex DIMA