Pelerinaj la Biserica Postelnicu Fir din Craiova

pelerinaj biserica postelnicu fir craiova Pelerinaj la Biserica Postelnicu Fir din Craiova poze

       Câteva sute de credincioşi fost ieri prezenți la Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi”- Postelnicu Fir din Craiova în Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci. Pe podiumul special amenajat,  Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit Sfânta Liturghie împreună cu Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, înconjuraţi de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.

Sfânta Liturghie a încununat seria de manifestări liturgice organizate în această parohie cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la temeluirea sfântului locaş. Credincioşii, prezenţi în număr mare la evenimentul duhovnicesc, s-au putut închina încă de vineri la moaştele Sfintei Mironosiţe Maria Magdalena aduse de la Mănăstirea Pantocrator, Drăgănești – Vlașca, din Episcopia Alexandriei și Teleormanului şi ale Sfântului Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei, aşezate într-un loc special amenajat în curtea bisericii spre cinstire şi închinare. La slujbele religioase au participat şi membrii Asociaţiei creştin ortodoxe “Oastea Domnului” care s-au întrunit  aici, încpând de sâmbătă, 19 septembrie, în Adunarea naţională anuală.

   Sfânta Cruce este stindardul ce ne călăuzeşte pe drumul spre mântuire

În cuvântul de învăţătură, rostit la finele slujbei religioase, Mitropolitul Olteniei a tâlcuit învăţăturile desprinse din pericopa evanghelică duminicală, subliniind rolul şi importanţa esenţială a Sfintei Cruci în iconomia mântuirii neamului omenesc.  “Ne cere Mântuitorul să ne luăm fiecare crucea, să renunţăm la sinele nostru cel plin de patimi şi supus atâtor ispite şi să-I urmăm Lui. Acesta este în fapt şi traseul existenţei noastre spre Împărăţia cea veşnică, traseu ce are ca punct de pornire Sfânta Biserică. Pentru că Biserica este Casa lui Dumnezeu, este locaşul Prea Sfintei Treimi, locul unde primim cele folositoare sufletului, iar Sfânta Cruce este stindardul, drapelul ce ne călăuzeşte pe acest drum. Avem astfel crucea nu numai în viaţa şi existenţa noastră, ci şi înaintea noastră, ca un înaintemergător”, a spus IPS Irineu.

Pentru implicarea în organizarea evenimentelor duhovniceşti dedicate sărbătoririi a 200 de ani de la temeluirea Bisericii Postelnicu Fir şi pentru întreaga activitate pastoral misionară desfăşurată în slujba Bisericii, preotul paroh Grigore Vulcănescu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Craiovei, a primit din partea Mitropolitului Olteniei distincţia” Crucea Sfântului Nicodim, clasa I”. Tot în această zi, în timpul Sfintei Liturghii, diaconul Alexandru Eremia a fost hirotonit preot pe seama Bisericii din Parohia Prapor, Protoieria Craiova Sud, judeţul Dolj.

               Biserica Postelnicu Fir, repere istorice

Biserica Postelnicu Fir din Craiova a fost ridicată în perioada 1813-1814, pe locul unei biserici mai vechi din lemn. Sfântul locaş găzduieşte încă din anul 1793, în vechea biserică de lemn, mâna dreaptă a Sfântului Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei. Pe lângă Biserica Postelnicu Fir a funcţionat încă de la înălţarea ei o şcoală particulară. Existenţa şcolii este consemnată în pomelnicul bisericii scris de Dionisie Eclesiarhul, care spune că aici s-au făcut şi „chilii pentru locuinţa preoţilor şi a dascălului spre învăţarea copiilor”. De a­mintit este şi faptul că Biserica Postelnicu Fir se numără printre puţinele locaşuri de cult craiovene care şi-au păstrat în întregime pisania originală, ea existând şi astăzi la locul unde a fost aşezată de ctitori.