Pelerinaj la Biserica Postelnicu Fir din Craiova

Foto 15 Pelerinaj la Biserica Postelnicu Fir din Craiova poze

Sâmbătă, 12 noiembrie, în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei, Biserica  „Sfinţii Trei Ierarhi”- Postelnicu Fir

din Craiova şi-a sărbătorit Ocrotitorul spiritual. La ceas de  sărbătoare, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, împreună cu Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Încă de la orele dimineţii racla cu mâna dreaptă a Sfântului Ioan cel Milostiv, aflată în acest sfânt locaş, împreună cu moaştele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul, aduse de la Mănăstirea Bistriţa, au fost aşezate într-un loc special amenajat în curtea bisericii spre cinstire şi închinare.

moaste Pelerinaj la Biserica Postelnicu Fir din Craiova poze

       Peste o mie de credincioşi s-au închinat sâmbătă 12 şi duminică 13 noiembrie  la racla cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei, adăpostită de peste două secole de Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi”- Postelnicu Fir din Craiova şi la moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul aduse de la Mănăstirea Bistriţa din judeţul Vâlcea.  Sfintele moaşte ale Cuviosului Grigorie Decapolitul au fost însoţite de o delegaţie din Eparhia Râmnicului condusă de Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, cu binecuvântarea ÎPS Părinte Irineu şi aprobarea IPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului şi au fost aşezate într-un loc special amenajat în curtea bisericii spre cinstire şi închinare. Momentele închinate sfântului protector au debutat vineri, 11 noiembrie, în ajunul prăznuirii Sfântului Ioan cel Milostiv, cu Vecernia unită cu Litia şi slujba Utreniei. În ziua praznicului, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, împreună cu PS Episcop vicar Emilian Lovişteanul şi un numeros sobor de preoţi şi diaconi, în timp ce răspunsurile la strană au fost date de către Grupul psaltic „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir” al Catedralei mitropolitane din Craiova.

       În cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei euharistice, Mitropolitul Olteniei a vorbit despre importanţa sfinţilor şi a sfintelor moaşte în viaţa credincioşilor creştini, exprimând bucuria întâlnirii cu aceşti sfinţi în zilele de cinstire a acestora. „De fiecare dată când cinstim sfinţi ocrotitori în Biserica noastră ortodoxă, avem bucuria întâlnirii cu aceşti bineplăcuţi lui Dumnezeu, cu aceşti purtători de duh, grabnic ajutători la nevoile şi necazurile noastre. La fel se întâmplă şi în această zi de prăznuire a Sfântului Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei, când trăim bucuria închinării la sfintele sale moaşte, şi tot astăzi avem ocazia unică pentru această parohie de a avea spre închinare şi cinstire şi moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistriţa. Noi am primit sfintele moaşte de la înaintaşi ca pe nişte odoare de mare preţ, pentru că ele aparţin sfinţilor, aparţin mijlocitorilor şi protectorilor care se roagă permanent pentru noi înaintea Tronului ceresc. Ca să nu mai amintim că sfinţii sunt modele pentru noi, că Sfântul Ioan şi Sfântul Grigorie sunt exemple de cum trebuie să ne rugăm, de cum trebuie să fim milostivi cu semenii aflaţi în suferinţă, cum trebuie să ne dedicăm întreaga viaţă Mântuitorului Iisus Hristos, căci El este Cel care poartă de grijă de fiecare în parte. Aşadar, Sfântul Grigorie de la Bistriţa, apărătorul icoanelor şi Sfântul Ioan cel Milostiv, apărătorul celor săraci şi oropsiţi, dimpreună cu toţi sfinţii, sunt călăuzitorii noştri în această viaţă, sunt învăţătorii noştri, sunt rugători pentru noi înaintea lui Dumnezeu. De aceea, la finalul slujbelor religioase spunem întotdeauna: <<Pentru rugăciunile Sfinţilor Părinţilor noştri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi>>”, a încheiat IPS Irineu.

       În cadrul Sfintei Liturghii săvârşite la altarul Bisericii Postelnicu Fir, în zi de hram, a fost săvârşită şi hirotonia întru preot a diaconului Valentin Gabriel Marinică, pe seama Parohiei Prapor, Protoieria Craiova Sud, judeţul Dolj.