Participarea TNCMS la Adunarea Generală ETC, Liège, 13-16 Martie 2014

 

Teatrul Naţional Marin Sorescu din Craiova anunţă participarea la Adunarea Generală a Convenţiei Teatrale Europene (ETC), din 13 – 16 Martie 2014 de la Liege, Belgia, şi la conferinţa dedicată proiectuluiʺArt of Ageingʺ Conferinţa va fi deschisă oficial de către Dubravka Vrgoč, preşedinte ETC şi director z/k/m Zagreb şi Serge Rangoni, preşedintele Teatrului din Liège. Participanţii sunt invitaţi să participe în formate inovatoare de dezbateri în jurul temei de conferinţă ʺTeatrul, Naționalismele și Europa culturiiʺ.

Tema principală a întâlnirii pune în discuţie rolul practicilor de teatru într-o perioadă în care ideea de ʺnaţiuneʺ afectează o Europă care tinde să depăşească graniţele sale.Vor exista două zile intensive de prezentări de proiecte şi întâlniri în jurul întrebării dacă teatrul poate cu adevărat să depăşească graniţele şi să unească ţările în ciuda legăturilor sale puternice cu limba şi politicile culturale naţionale. Din partea TNCMS vor participa actriţa Gina CĂLINOIU, Lect. univ. dr., şi directorul artistic Alexandru BOUREANU, Conf. univ. dr.

Concentrându-se pe tema conferinței, Adunarea Generală din acest an va evidenţia, de asemenea, rezultatele pe anul 2013 ale proiectelor ETC. Astfel, Achim Müller, director al Centrului pentru Dezvoltarea Audienței (FU Berlin), va prezenta primele rezultate ale studiului pionierat al dezvoltării audienţei al ETC, care este primul studiu de acest fel din Europa.

În timpul Adunării Generale, delegaţii vor organiza sesiuni speciale de lucru pentru a discuta despre proiecte artistice colaborative ale ETC. Acestea includ următorul Young Europe 3 şi noul ETC Theatre Laboratory, o fabrică de idei de proiectare şi formulare a viziunii de teatru din anii 2020/2050.Mai mult decât atât, proiectul ʺArt of Ageingʺ (2013 -2015), sub patronajul lui Etel Adnan, prezintă primele rezultate de cercetare. ʺArt of Ageingʺ este un proiect intercultural de cercetare şi dezvoltare de noi forme, texte şi producţii teatrale cu finanţare UE, având ca temă realitățile și provocările îmbătrânirii populației din Europa, ce implică 8 teatre membre, între care şi Teatrul Naţional Marin Sorescu din Craiova.

Convenția Teatrală Europeană (ETC) este cea mai mare rețea europeană ce reuneşte aproximativ 40 de teatre membre din peste 20 de ţări. De la fondarea sa în 1988, ETC sprijină și inițiază schimburi de experienţă, schimburi de producții teatrale, mobilitatea publicului de teatru, dezvoltarea dramaturgiei contemporane și se prezintă drept mediator al teatrelor în dialogul cu instituțiile UE. Teatrul Naţional Marin Sorescu din Craiova este primul teatru din Europa de Est care a devenit membru al Convenţiei Teatrale Europene, participarea la proiectele ETC fiind posibilă cu sprijinul Institutului Cultural Român.

Alte detalii, precum şi agenda detaliată a evenimentului, pot fi consultate pe website-ul ETC: www.etc-cte.org.

10 Martie 2014