Parteneriat între Ministerul Educaţiei, Ministerul Muncii şi Asociaţia OvidiuRo privind extinderea programului Fiecare Copil în Grădiniţă la nivel naţional

Acord de parteneriat între Ministerul Educaţiei, Ministerul Muncii şi Asociaţia OvidiuRo privind extinderea programului Fiecare Copil în Grădiniţă
la nivel naţional, până în anul 2020

16.04.2015/Bucureşti – Ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb, şi fondatoarele Asociaţiei OvidiuRo, Maria Gheorghiu şi Leslie Hawke, au semnat marţi, 14 aprilie 2015, un acord de parteneriat care întăreşte colaborarea dintre Asociaţia OvidiuRo şi instituţiile publice aflate în subordinea celor două ministere, în vederea extinderii programului Fiecare Copil în Grădiniţă la nivel naţional, până în 2020.

Parteneriatul creează bazele dezvoltării de politici publice eficiente în domeniul educaţiei preşcolare pentru copiii dezavantajaţi, ştiut fiind faptul că educaţia timpurie are detaşat cea mai mare rată de succes în reducerea abandonului şcolar. Copiii care nu frecventează grădiniţa regulat şi ai căror părinţi nu le pot oferi educaţia potrivită acasă riscă să înceapă şcoala târziu şi nepregătiţi şi să nu recupereze niciodată decalajul dintre ei şi ceilalţi copii. Această inegalitate de şanse, în lipsa intervenţiilor strategice, se traduce în capital uman irosit şi productivitate scăzută la nivel naţional.

Pentru a contracara aceste efecte negative, sub auspiciile prezentului acord şi în parteneriat cu cele două ministere, Asociaţia OvidiuRo va realiza documentul-cadru privind extinderea sustenabilă a programului Fiecare Copil în Grădiniţă la nivel naţional şi va realiza studii de impact cu privire la rata de succes a programului.

 

„Faptul că două instituţii publice-cheie îşi declară susţinerea pentru implementarea programului Fiecare Copil în Grădiniţă la nivel naţional este un pas mare pentru toţi copiii săraci din România, care merită o şansă la educaţie şi la o viaţă mai bună. Ne bucurăm că, prin acest acord, putem continua colaborarea nu doar cu Ministerul Educaţiei, cu care suntem parteneri din 2010, ci şi cu Ministerul Muncii, cu care colaborăm pentru combaterea sărăciei”, a declarat Maria Gheorghiu, Asociaţia OvidiuRo.

„De peste cinci ani, programul Fiecare Copil în Grădiniţă şi-a dovedit eficienţa îmbunătăţind considerabil rata de înscriere la grădiniţă şi prezenţa zilnică a copiilor din familiile sărace. Ne vom implica, alături de Asociaţia OvidiuRo şi de colegii de la Ministerul Muncii, pentru a pregăti extinderea acetsui program la nivel naţional”, a declarat ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu.

„Promovarea incluziunii sociale şi combaterea sărăciei este un obiectiv fundamental pentru Guvernul Ponta. Vom sprijini demersurile societăţii civile care vin în sprijinul combaterii sărăciei în rândul copiilor. În acest sens, susţinem extinderea proiectului Fiecare Copil în Grădiniţă, dând astfel şanse copiilor aflaţi în dificultate de a avea acces la o educaţie normală”, a precizat ministrul Rovana Plumb.

La semnarea acordului, eveniment găzduit de sediul Ministerului Educaţiei, au mai participat Vasile Şalaru, Secretar de Stat pentru Învăţământ Preuniversitar în Ministerul Educaţiei, Gigel Paraschiv, Secretar de Stat pentru Învăţământ Superior în Ministerul Educaţiei şi Codrin Scutaru, Secretar de Stat în Ministerul Muncii.