Parcul Naţional Defileul Jiului – Investiţie cheie pentru oameni şi natură, la finalizarea proiectului

Parcul Naţional Defileul Jiului – Investiţie cheie pentru oameni şi natură, la finalizarea proiectului

 

Administraţia Parcului Naţional Defileul Jiului a implementat în perioada aprilie 2012-octombrie 2014, proiectul „Elaborarea planurilor de monitoring pentru speciile Natura 2000, dezvoltarea infrastructurii de vizitare și a capacității instituționale a Administrației Parcului National Defileul Jiului” din cadrul Programului Operațional Sectorial Mediu – Axa 4, proiect cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Prin acest proiect, Administraţia PNDJ a dorit să protejeze mai bine natura pentru binele oamenilor, să comunice mai eficient importanţa acestei arii protejate, dar şi să contribuie la creşterea calităţii turismului în zonă.

În cadrul proiectului a fost construit un centru de vizitare în localitatea Bumbești-Jiu, a fost elaborat un plan de gospodărire şi monitorizare al zonei naturale, a fost realizată o strategie de comunicare, dar şi perfecţionarea celor ce lucrează în administrația parcului național pentru natură. „Am reușit să identificăm și să cunoaștem starea de conservare pentru 8 specii de interes european din Parcul Național Defileul Jiului și am elaborat planurile de monitorizare pentru 8 specii de interes european pentru a le putea conserva aici în cele mai sălbatice chei ale Carpațiilor”, a declarat, Marin Șerban directorul APNDJ.

 

La nivel regional activităţile proiectului au  implicat oameni din Târgu Jiu, Bumbeşti Jiu, Petroșani, Aninoasa, aducând beneficii şi celor care vizitează această arie protejată.

 

Parcul Naţional Defileul Jiului se suprapune peste situl Natura 2000 RO SCI 0063 Defileul Jiului, sit de importanţã europeanã, declarat pentru cele 7 specii de mamifere (urs, vidrã, râs etc.), douã specii de amfibieni (triton cu creastã şi buhai), 4 specii de peşti, 8 specii de nevertebrate şi o specie de plante (iarba gâtului), toate fiind specii de importanţã europeanã şi naţionalã. Totodatã aici întâlnim şi o suprafaţã mare de pãduri virgine. Natura 2000 este numele unei reţele de arii protejate la nivel european, care pãstreazã specificul natural al continentului, prin activitãţi desfãşurate cu şi pentru comunitãţile locale.

 

Date de contact: Felicia Sucea – coordonator biodiversitate/comunicare, 0733032504, felicia.dobre@yahoo.com, Adm. Parcului Național Defileul Jiului.