Orchestra de Cameră a Filarmonicii “Oltenia” – concert extraordinar la Teatrul Național din Caracal –

 

Cu prilejul Zilelor Municipiului Caracal, Orchestra de Cameră a Filarmonicii “Olteniava susține marți, 24 noiembrie 2015, ora 18:00, un concert extraordinar la Teatrul Național din Caracal, la invitația Centrului Cultural Municipal.

Programul ales de dirijorul Ivan Iliev spre a fi prezentat iubitorilor muzicii clasice din orașul-gazdă cuprinde atât lucrări foarte cunoscute publicului larg (Divertismentul în Re major, K. 136/125a de Wolfgang Amadeus Mozart, Sperl-Polka, op. 133 de Johann Strauss Sr. șiDansul ungar nr. 5 în Sol minor de Johannes Brahms), cât și o piesă orchestrală în stil renascentist de o fascinantă frumusețe melodică, însă destul de rar întâlnită în repertoriile de concert, Suita “Capriol” – creație a compozitorului britanic Peter Warlock (1894 – 1930).

Alexandra Iosub1 Orchestra de Cameră a Filarmonicii “Oltenia”   concert extraordinar la Teatrul Național din Caracal   poze

În partea a doua a concertului, în interpretarea solistelor Alexandra Iosub (soprană) și Mihaela Popa (alto), acompaniate de Orchestra de Cameră a Filarmonicii “Oltenia, melomanii vor audia una dintre cele mai emoționante capodopere ale muzicii sacre din toate timpurile, “Stabat Mater” de Giovanni Battista Pergolesi (1710 – 1736), reprezentant de seamă al barocului muzical italian.

Evenimentul se înscrie în seria concertelor desfășurate în cadrul proiectului “Turneu în Oltenia” inițiat de Filarmonica “Oltenia” în luna septembrie a. c., odată cu inaugurarea Stagiunii de Concerte a Municipiului Calafat.

 

Orchestra de Cameră a Filarmonicii “Oltenia”

 

Înfiinţată în anul 1957, Orchestra de Cameră a Filarmonicii “Oltenia” era specializată, la începuturile existenţei sale, în promovarea muzicii preclasice şi clasice. În prezent, repertoriul orchestrei s-a extins şi s-a diversificat considerabil prin includerea unor titluri reprezentative din creaţia muzicală contemporană.

Orchestra de Cameră a Filarmonicii “Oltenia” a întreprins numeroase turnee internaţionale, concertele susţinute în Italia, Franţa, Germania, Olanda, Bulgaria fiind unanim apreciate de către public şi critica de specialitate.

De asemenea, ansamblul a înregistrat LP-uri și CD-uri, în colaborare cu o serie de case de discuri din România, Bulgaria, Germania şi Elveţia.

Recent, în lunile septembrie și octombrie, Orchestra de Cameră a Filarmonicii “Oltenia” a susținut concerte la Palatul “Marincu” din Calafat, urmând ca pe parcursul stagiunii 2015 – 2016 să concerteze și în alte orașe din regiunea Oltenia (în cadrul proiectului “Turneu în Oltenia”), precum și în unele orașe din Bulgaria și Serbia (proiectul transfrontalier „Мuzica clasică unește oamenii de peste Dunăre).

Ivan Iliev Orchestra de Cameră a Filarmonicii “Oltenia”   concert extraordinar la Teatrul Național din Caracal   poze 

Dirijorul Ivan Iliev

 

Născut în anul 1969, în Bulgaria, Ivan Iliev a absolvit cursurile Academiei de Muzică din Sofia; s-a perfecţionat în domeniul dirijatului de orchestră cu profesorii Michael Esselstrom (la Indiana University, 2003), Victor Yampolsky (la Northwestern University) şi Julian Shew (la Universitatea de Stat din Louisiana). Studiile postuniversitare le-a absolvit, de asemenea, în S. U. A., ca licenţiat al Universităţii din Indiana; în perioada 2006 – 2008 a urmat programul de studii doctorale al Universităţii de Stat din Louisiana, susţinând apoi teza de doctorat la Academia Naţională de Muzică din Sofia.

În calitate de dirijor al Orchestrei Simfonice a Academiei Naţionale de Muzică din Sofia şi ca dirijor principal al Orchestrei Filarmonice din Plevna a susţinut concerte acoperind o mare varietate de repertorii, valoarea performanţelor sale profesionale fiind unanim recunoscută de public şi de criticii de specialitate.

Printre alte ansambluri simfonice în fruntea cărora a evoluat pe parcursul carierei sale artistice, amintim: South Bend Symphony Orchestra, Louisiana Symphony Orchestra, Louisiana State University Symphony Orchestra, Orchestra Filarmonicii din Sarajevo, Shumen Symphony Orchestra, Stara Zagora Opera Orchestra, Filarmonica „Oltenia”.

A realizat înregistrări pentru radio şi televiziune (Concertele în Mi bemol major pentru trompetă de J. Haydn şi J. Hummel, cu Filarmonica din Sarajevo, 2004 şi 2005; Simfonia a II-a de J. Brahms, cu LSU Symphony Orchestra, 2007), precum şi un CD cu muzică barocă, la pupitrul Orchestrei de Cameră din Sofia (2001).

Activitate publicistică:

Articole:“The Genesis of the Art of Orchestral Conducting in Bulgaria” (National Music Academy Almanac, Sofia, 2010); “Perceptions of the Art of Orchestral Conducting” (Bulgarian Academy of Sciences, Sofia, 2011); “Organization, Function and Structure of the Symphonic Orchestras in the United States” (“Musical Horizons”, Sofia, 2010);“Inside View on the Reality of the Performing Arts in Bulgaria” (“Culture Magazine”, Sofia, 2012)

Cărţi:“The Art of Orchestral Conducting in Bulgaria: Genesis and Development in the XX century” (“Ars”, Sofia, 2012); „Orchestra simfonică – Mituri şi realitate” (Editura „AIUS”, Craiova, 2015; Editura “Ars”, Sofia, 2015)

 

Soprana Alexandra Iosub

 

Născută în anul 1990, Alexandra Iosub a fost iniţiată în tainele muzicii de la frageda vârstă de cinci ani, când tatăl său, dirijorul şi profesorul Alexandru Iosub, i-a pus pentru prima oară vioara în mână. A continuat studiul muzicii în cadrul Liceului de Artă “Marin Sorescu” din Craiova.

După absolvirea Universității Naţionale de Muzică din Bucureşti – Facultatea de Interpretare Muzicală, secţia canto, a devenit membră a Corului Operei Române din Craiova, unde interpretează inclusiv roluri solistice.

Totodată, colaborează cu Filarmonica “Oltenia” din Craiova, acordând o atenţie specială repertoriului vocal-simfonic.

 Mihaela Popa Orchestra de Cameră a Filarmonicii “Oltenia”   concert extraordinar la Teatrul Național din Caracal   poze

Mezzosoprana Mihaela Popa

 

Născută la Iaşi, în anul 1967, Mihaela Popa a absolvit mai întâi cursurile Liceului de Artă “Marin Sorescu” din Craiova, secţia canto clasic (promoţia 1987), apoi secţia Interpretare muzicală – Canto a Departamentului de MuzicăFacultatea de Litere – Universitatea din Craiova (2009).

Mezzosoprana Mihaela Popa a activat, între 1986 şi 2013, în cadrul Teatrului Liric „Elena Teodorini” (astăzi, Opera Română Craiova), la început ca artist liric, iar începând cu 2003 deţinând statutul de solistă vocală.

Din anul 2013 deţine funcţia de artist liric în cadrul Coralei Academice a Filarmonicii „Oltenia”, unde interpretează frecvent partituri solistice din repertoriul vocal-simfonic.

 

           

Vineri, 20 noiembrie 2015

                                                                                  Iulia Negrea,

                                                                                  Șef Birou Imagine – Filarmonica “Oltenia”