Orchestra de Cameră a Filarmonicii „Oltenia” – concert extraordinar la Biserica Romano-Catolică „Toţi Sfinţii” –

Orchestra de Cameră a Filarmonicii „Oltenia” va susţine sâmbătă, 7 mai 2016, ora 18:00, la Biserica Romano-Catolică „Toţi Sfinţii”, sub genericul-simbol „Agnus Dei”, un concert extraordinar, al cărui program ales de dirijorul Ivan Iliev cuprinde pagini de referinţă din muzica americană a secolului XX şi din muzica europeană preclasică.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Asociaţia „Craiova Muzicală” şi Biserica Romano-Catolică „Toţi Sfinţii”.

afis concert Agnus Dei 7 mai 2016 HI RES Orchestra de Cameră a Filarmonicii „Oltenia”    concert extraordinar la Biserica Romano Catolică „Toţi Sfinţii”   poze

Concertul va fi prefaţat de tulburătorul Adagio pentru orchestră de coarde – lucrare de excepţională valoare estetică aparţinând compozitorului Samuel Barber (1910 – 1981). Ca şi memorabilul Adagietto din Simfonia a V-a de Gustav Mahler, pe care regizorul italian Luchino Visconti l-a popularizat în anul 1971, când l-a inclus în coloana sonoră a filmului „Morte a Venezia” („Moarte la Veneţia”), Adagio-ul lui Samuel Barber a parcurs un destin glorios:

La sugestia celebrului dirijor italian Arturo Toscanini, compozitorul a transformat partea lentă a unui cvartet de coarde în elocventul Adagio pentru orchestră de coarde: datată 1935, această splendidă pagină muzicală, a cărei linie melodică este străbătută de un umanism profund, făcea parte din Cvartetul de Coarde în Si minor, op. 11, fiind aranjată (anul 1936) în versiunea pentru orchestră de coarde; în această formă, prima audiţie a avut loc la 5 noiembrie 1938, cu Arturo Toscanini la pupitrul dirijoral. Ca prin farmec, peste noapte Adagio-ul a devenit la fel de popular ca oricare alt şlagăr american, cucerind de-a lungul anilor auditoriul de pe întreg mapamondul. A fost cântat cu ocazii solemne (la funeraliile preşedintelui Franklin D. Roosevelt şi ale prinţului Rainier de Monaco, de asemenea – în amintirea victimelor tragicului eveniment de la 11 septembrie 2001), dar şi preluat până la saturaţie pentru diverse producţii de televiziune şi de film (regizorul David Lynch a insistat să utilizeze lucrarea cu scopul de a ilustra finalul filmului „The Elephant Man”, 1980, ignorând refuzul compozitorului de a-şi da acordul; mai mult, un alt regizor faimos, Oliver Stone, a ales intenţionat muzica de intens dramatism din Adagio-ul lui Barber, pentru „a amplifica” grozăvia scenelor terifiante ale carnagiului de pe câmpul de bătălie înfăţişate în filmul-epopee despre războiul din Vietnam, „Platoon”).

De asemenea, concertul readuce în atenţia publicului două lucrări emblematice din perioada barocului muzical german şi italian: Concertul în Re minor pentru vioară, oboi şi orchestră, BWV 1060 de Johann Sebastian Bach (1685 – 1750), avându-i ca solişti pe remarcabilii muzicieni Gabriel Niţă şi Liviu Fărcaş (membri ai Orchestrei Filarmonicii „Oltenia”)şi „Stabat Mater” de Giovanni Battista Pergolesi (1710 – 1736)capodoperă impresionantă a muzicii sacre. Partiturile solistice vor fi cântate de soprana austriacă Barbara Kajetanowicz (prezentă în 2015 la Craiova cu un emoţionant recital de lied, în secţiunea „Cameral” a Festivalului Internaţional „Craiova Muzicală”), alături de îndrăgita mezzosoprană craioveană Mihaela Popa.

* Orchestra Simfonică şi Corala Academică ale Filarmonicii “Oltenia” au concertat la Biserica Romano-Catolică „Toţi Sfinţii” în 2011, în contextul manifestărilor artistice organizate la Craiova spre a marca bicentenarul naşterii compozitorului Franz Liszt.

 

* Începând din septembrie 2015, Orchestra de Cameră a Filarmonicii “Oltenia” a desfăşurat o intensă activitate artistică, susţinând concerte la Calafat (Palatul “Marincu”), Caracal (Teatrul Naţional), Slatina (Centrul Cultural “Eugen Ionescu”), Târgu Jiu („Anna Events”) – în cadrul Proiectului „Turneu în Oltenia” şi la Negotin/Serbia (Centrul Cultural “Stevan Mokranjac”) Proiectul transfrontalier „Muzica clasică uneşte oamenii de peste Dunăre”.

 

 

 

Dirijorul Ivan Iliev

 

Născut în Bulgaria, Ivan Iliev a absolvit cursurile Academiei de Muzică din Sofia; s-a perfecţionat în domeniul dirijatului de orchestră cu profesorii Michael Esselstrom (la Indiana University, 2003), Victor Yampolsky (la Northwestern University) şi Julian Shew (la Universitatea de Stat din Louisiana). Studiile postuniversitare le-a absolvit, de asemenea, în S. U. A., ca licenţiat al Universităţii din Indiana; în perioada 2006 – 2008 a urmat programul de studii doctorale al Universităţii de Stat din Louisiana, susţinând apoi teza de doctorat la Academia Naţională de Muzică din Sofia.

În calitate de dirijor al Orchestrei Simfonice a Academiei Naţionale de Muzică din Sofia şi ca dirijor principal al Orchestrei Filarmonice din Plevna a susţinut concerte acoperind o mare varietate de repertorii, valoarea performanţelor sale profesionale fiind unanim recunoscută de public şi de criticii de specialitate.

Printre alte ansambluri simfonice în fruntea cărora a evoluat pe parcursul carierei sale artistice, amintim: South Bend Symphony Orchestra, Louisiana Symphony Orchestra, Louisiana State University Symphony Orchestra, Orchestra Filarmonicii din Sarajevo, Shumen Symphony Orchestra, Stara Zagora Opera Orchestra, Filarmonica „Oltenia” și Opera Română Craiova.

A realizat înregistrări pentru radio şi televiziune (Concertele în Mi bemol major pentru trompetă de J. Haydn şi J. Hummel, cu Filarmonica din Sarajevo, 2004 şi 2005; Simfonia a II-a de J. Brahms, cu LSU Symphony Orchestra, 2007), precum şi un CD cu muzică barocă, la pupitrul Orchestrei de Cameră din Sofia (2001).

 

Violonistul Gabriel Niţă

 

Născut în anul 1967 la Craiova, Gabriel Niţă a început să studieze vioara de la vârsta de patru ani, sub îndrumarea tatălui său, Nicolae Niţă – violonist în cadrul Filarmonicii „Oltenia” din Craiova. A urmat cursurile Liceului de Artă „Marin Sorescu”, perioadă în care se remarcă în mod deosebit prin rezultatele obţinute la diverse concursuri, printre care şi câştigarea preselecţiei naţionale pentru faimosul Concurs Internaţional „Niccolo Paganini” (1985). Violonistul craiovean a absolvit cursurile Academiei de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, la secţiile Interpretare muzicală – vioară şi Compoziţie şi a urmat, în cadrul aceleiaşi instituţii academice, studiile masterale la specializările Interpretare muzicală – vioară şi Compoziţie – muzicologie. Pe parcursul anilor de studiu a beneficiat de îndrumarea reputaţilor profesori Ştefan Gheorghiu, Cornelia Bronzetti, Maria Lungescu – vioară, Şerban Nichifor, Liana Alexandra, Dan Buciu – compoziţie.

Gabriel Niţă este laureat al unor concursuri prestigioase de vioară, naţionale şi internaţionale: „Vaclav Huml” – Zagreb, Croaţia (1985), „Rodolfo Lipizer” – Gorizia, Italia (1986), „Tibor Varga” – Sion, Elveţia (1992), Anvers, Belgia (1994). Totodată, a susţinut numeroase recitaluri şi concerte în ţară şi în străinătate – Italia, Brazilia, Africa de Sud, Franţa, Belgia, Monaco, Germania, Bulgaria, repertoriul său cuprinzând lucrări reprezentative din toate perioadele şi stilurile componistice, de la baroc până în secolul XXI.

Este membru al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Oltenia” din Craiova începând cu anul 1988 unde, în prezent, deţine statutul de solist instrumentist, iar în perioada 1995 – 2000 a fost membru al Orchestrei Operei Naţionale – Bucureşti, deţinând funcţiile de şef partidă şi concertmaestru. Este membru al Academiei „Santa Cecilia” din Roma, figurând ca autor (a finalizat peste 300 de lucrări ce cuprind compoziţii şi aranjamente pentru orchestră).

 

Oboistul Liviu Fărcaş

 

Născut în anul 1979, Liviu Fărcaş a urmat cursurile Liceului de Artă din Târgu Mureş. A absolvit cursurile Facultăţii de Muzică din Braşov (secţia interpretare instrumentală – oboi) în anul 2002. Riguroasa pregătire muzicală de care a beneficiat în timpul anilor de formare profesională, talentul şi munca susţinută au constituit elementele principale ale dezvoltării carierei lui artistice. În acest sens, un rol covârşitor în evoluţia artistică a tânărului interpret i-a revenit distinsului profesor Dorin Gliga. Liviu Fărcaş a urmat încă din primii ani ai facultăţii cursuri de perfecţionare în domeniul muzicii de cameră (Braşov – 2000, cu Samsa Kotinen – Finlanda), cursuri de orchestră (Odorhei – 1999) şi de specializare în domeniul creaţiei contemporane (la Sighişoara, 1997 – 2002, cu prof. Hans Elhorst din Elveţia).

În anul 1998 s-a înfiinţat Ansamblul de oboi „Pavel Tornea”, cu care a susţinut numeroase recitaluri camerale în Bucureşti, Braşov, Târgu Mureş, Sighişoara, Giurgiu, Miercurea Ciuc, Sibiu etc. Între anii 2002 – 2003, Liviu Fărcaş a fost angajat al Teatrului Liric „Elena Teodorini” din Craiova, iar din anul 2003 activează în Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia” (în prezent deţine statutul de solist instrumentist).

Pe plan internaţional, a întreprins turnee artistice în Ungaria, Italia, Franţa, Spania, Austria. De asemenea, din 2004 colaborează – atât în calitate de artist instrumentist, cât şi ca solist – cu diferite ansambluri din Italia (Orchestra Sinfonica di Molise; Orchestrele de suflători Citta di Bracigliano, Citta di Fisciano şi Citta di Noicattaro).

 

 

Soprana Barbara Kajetanowicz

 

Barbara Kajetanowicz s-a născut la Klagenfurt (Austria), dar și-a petrecut copilăria și adolescența în orașul Ried, în care își începe activitatea muzicală, de la 6 ani, studiind flautul, chitara și apoi pianul. La vârsta de 10 ani devine membră a corului catedralei din Ried, primele ore de canto le primeste la 12 ani și de la 15 ani devine solista permanentă a Catedralei catolice din Ried. La 19 ani, începe studiile universitare la Conservatorul privat „Anton Bruckner“ din Linz (clasa prof. Gertrud Schulz), iar în paralel absolvă și Institutul Pedagogic ca profesor de engleză și muzică. Patru ani mai târziu, începe studiul la Universitatea de Muzică din Viena, la clasa de canto a profesoarelor Rotraud Hansmann și Gertraud Berka-Schmid pe care îl absolvă cu titlul de Master. În acest timp, participă la diferite cursuri de vară (Master-Class) ale renumitelor soprane Ileana Cotrubaș, Sena Jurinac și Elly Ameling.

După absolvirea studiilor universitare, își urmează cariera muzicală ca profesor de canto în pregătirea diverselor partituri corale (St. Georgs Chor Wien, Gumpoldskirchner Spatzen), precum și susținerea unor seminare de canto în Austria (Priesterseminar Leopoldinum Heiligenkreuz) și peste hotare. Devine solistă în turnee și concerte de lied, oratoriu, muzică de cameră, muzică religioasă, operetă și jazz în Germania, Ungaria, Italia și Mexic. Ca solistă este acompaniată de diverse orchestre: Brucknerbund-Orchestra din Ried – sub bagheta prof. Joseph Werndl, Niederösterreich Tonkünstler Orchester – sub conducerea dirijorului Bijam Khadem-Missagh, Wiener Amadeus Orchester etc.

În anul 2006, apare CD-ul Voice&Organ. Barbara Kajetanowicz este profesor de canto la Conservatorul de Muzică religioasă catolică din Viena din anul 1988. Ca interpret, pasiunea ei rămane pe de o parte domeniul muzicii religioase (misse, oratorii), cu care și-a început activitatea muzicală, și pe de altă parte – creația de lied.

 

Mezzosoprana Mihaela Popa

 

Născută la Iaşi, în anul 1967, Mihaela Popa a absolvit mai întâi cursurile Liceului de Artă “Marin Sorescu” din Craiova, secţia canto clasic (promoţia 1987), apoi secţia Interpretare muzicală – Canto a Departamentului de MuzicăFacultatea de Litere – Universitatea din Craiova (2009).

Mezzosoprana Mihaela Popa a activat, între 1986 şi 2013, în cadrul Teatrului Liric „Elena Teodorini” (astăzi, Opera Română Craiova), la început ca artist liric, iar începând cu 2003 deţinând statutul de solistă vocală.

Din anul 2013 deţine funcţia de artist liric în cadrul Coralei Academice a Filarmonicii „Oltenia”, unde interpretează frecvent partituri solistice din repertoriul vocal-simfonic.