Oprea, “mesagerul Păcii”: Democraţia este ca un copil care trebuie susţinut, întreţinut şi apărat

m mario1 Oprea, mesagerul Păcii: Democraţia este ca un copil care trebuie susţinut, întreţinut şi apărat poze

Senatorul liberal îşi cheamă colegii din politică la armistiţiu, somându-i să-şi bage în teacă “săbiile imaginare” cu care se războiesc pentru” a răspunde rugăminţilor unei naţiuni exasperate”. Într-o declaraţie politică menită să marcheze Ziua Internaţională a Păcii, senatorul Mario Ovidiu Oprea cere politicienilor români să se angajeze într-un efort de consolidare a democraţiei.

“Astăzi când marcăm Ziua Internaţională a Păcii, am hotărât să mă declar un mesager al acestei cauze, pentru care milioane de cetăţeni de pe glob mor sau lupta din 1981. Întâmplător sau nu, anul acesta, ziua păcii se axează pe consolidarea democraţiei, considerând că este esenţială pentru drepturile omului şi instrumentul ideal pentru aplanarea conflictelor. Aşa cum explică şi reprezentanţii ONU, democraţia nu apare singura. Ci este ca un copil care trebuie susţinut, întreţinut şi apărat. Dacă vreţi, intervenţia mea este un apel pentru politicienii capabili să militeze pentru a readuce puterea în mâinile poporului. Este un indemn spre a face front comun în asigurarea securităţii, a egalităţii de şanse şi a libertăţii presei”, arată Mario Ovidiu Oprea.

Parlamentarul de Dolj aminteşte şi de eforturile şi sacrificiile făcute de soldaţii români în ultimele două decenii, aceştia trecând graniţa tocmai ca parte a unor misiuni internaţionale de menţinere a păcii şi de consolidare a democraţiei. “V-as ruga să vă gândiţi că înainte de a ocupa scaune şi funcţii sunteţi oameni cu voinţe proprii. Care mai devreme sau mai târziu vor da socoteala pentru îndeplinirea mandatului lor. Si că democraţia pe care o asociem păcii s-a format in jurul parlamentelor, pentru că Parlamentul este cel care legitimează guvernământul democratic. Vă reamintesc faptul că aveţi o datorie morală faţă de cei peste 7000 de militari români care au fost angrenaţi în misiunile de menţinere a păcii, România începând să  participe la operaţiunile ONU de menţinere a păcii din aprilie 1991. Şi sunteţi datori cu o plecăciune în faţa zecilor de soldaţi căzuţi la datorie pentru apărarea identităţii, respectării legii şi garantarea drepturilor fundamentale. As vrea ca 21 septembrie să fie ziua în care să abandonaţi săbiile imaginare cu care vă răfuiţi în restul zilelor şi să fiţi mediatorii propriei conştiinţe. Dacă în această zi, de şase ani încoace, pe pământ încetează orice conflict armat, şi dumneavoastră puteţi pune punct unui război politic, personal şi să sprijiniţi modelul oamenilor care cooperează. Şi, poate, cel mai important, înainte de a vă adresa celorlalţi, trageţi clopotul în propriile fiinţe. Pentru că pacea interioară este primul pas către pacea mondială”, spune Oprea.