Olguţa: Unora le place jaful şi Mr Proper la asociaţiile de proprietari – video

olgutaneatu.jpg Olguţa: Unora le place jaful şi Mr Proper la asociaţiile de proprietari   video poze

După ce şeful de la Termo Craiova SRL a pus sub semnul întrebării modul în care asociaţiile de proprietari calculează întreţinerea, primarul Lia Olguţa Vasilescu a venit la susţinere, cu exemple culese din rapoartele de control executate de angajaţii primăriei.

“Pornind de la faptul că suntem singurul oraș care a scăzut prețul gigacaloriei ar fi trebui să avem, automat, facturi mai mici la întreținere. Pentru că, în mod normal, factura la căldură ar trebui să reprezinte 60-70% din valoarea totală a facturii de întreținere, ori, în unele cazuri, ea ajunge la 50% sau chiar mai puțin din valoarea totală. De ce? Pentru că se încarcă foarte mult celelalte valori. Este imposibil să facem un control la toate cele 436 de asociații. De aceea am decis să răspundem doar la sesizările punctuale. S-au înaintatla Serviciulde Investigare a Fraudelor 8 dosare în 2012 și 8 dosare în 2013. Cu siguranță ele ar fi fost mai multe dacă timpul ne-ar fi permis să facem mai multe controale. Totodată, s-au aplicat 66 de amenzi în 2012 și 112 amenzi anul trecut și s-au retras 7 certificate de atestare în 2012 și 36 în 2013”, a spus Lia Olguţa Vasilescu.

Primarul a dat ca exemplu un administrator de la asociaţia de proprietari de la blocurille ANL din Craioviţa Nouă, căruia inspectorii primăriei i-au descoperit o indemnizaţie lunară de mers cu taxiul preţ de 400 de lei noi, precum şi o listă impresionantă de cheltuieli pentru muncă celor opt femei de serviciu angajate – cantităţi industriale de Mr Proper, mănuşi, lavete, becuri şi detergent automat. “Pentru toate acestea nu există nicio evidență financiar-contabilă, nu s-a făcut niciodată recepție la materialele achiziționate lunar și nu s-au întocmit bonuri de consum pentru fiecare îngrijitor în parte pentru a se putea justifica modul de utilizare a acestora. Cu alte cuvinte, ele nu au fost achiziționate niciodată, iar banii au intrat în buzunarul administatorului”, a precizat Lia Olguţa Vasilescu.

În topul neregulilor descoperite de oamenii primăriei se plasează în continuare şi celebra “Mătuşă Tamara”, de la Asociaţia 24 1 Mai,din conturile căreia s-au evaporat ca prin minune peste 3 miliarde de lei vechi. “Incredibil este că doamna încasează bani în numele președintelui Ciocio Ion, președintele asociației, care însă este mort de doi ani. Chiar și așa, în evidențele contabile el figurează că a încasat bani. Asociația nr.24 a funcționat timp de doi ani fără să aibă comitet executiv, președinte sau un administrator atestat, fără a fi organizate adunări generale ale proprietarilor, așa cum este menționat în lege. Cine este vinovat? Păi, în acest caz, vinovați sunt proprietarii care nu se întrunesc o dată să schimbe președintele și să pună în ordine aceste lucruri. Pentru că noi, primăria, mai mult decât să întocmim aceste rapoarte şi să dăm amenzi, nu ne permite legea să facem alteceva. Suntem legați de mâini și de picioare. Din documentele analizate a reieșit că sumele încasate în perioada 2008-2011 au fost de 467.274 lei, iar plățile efectuate au fost de doar 121.967 lei. Diferența, adică 345.307 de lei, nu poate fi justificată. Doamna aceasta a furat peste 3,5 miliarde de lei. Însă doamna nu este acum în pușcărie, așa cum ar fi normal, ci încasează în continuare bani de la proprietari”, a mai spus Lia Olguţa Vasilescu.