Olguţa şi Nedelescu, tandem de pus şaua pe asociaţii şi firmele de repartitoare: Cineva fură!

olguta si nedelescu 2 Olguţa şi Nedelescu, tandem de pus şaua pe asociaţii şi firmele de repartitoare: Cineva fură! poze

Edilii craioveni pregătesc un regulament pentru firmele de repartitoare de costuri şi un proiect de lege menit să crească autoritatea administraţiei locale asupra asociaţiilor de proprietari.

 

City-managerul Gheorghe Nedelescu a afirmat că grupul de lucru creat la iniţiativa primarului Lia Olguţa Vasilescu se întruneşte săptămânal pentru a analiza probleme legate de factura la încălzire.

“S-a creat acest grup de lucru care se întruneşte în fiecare săptămână la Termo, din care fac parte şi reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari şi ai firmelor de repartitoare. Pot să vă spun că avem foarte multe sesizări, atât de la asociaţii, cât şi de la cetăţeni. Sunt foarte multe probleme în acest domeniu, diferenţe foarte mari în facturile la încălzire pentru apartamente de acelaşi fel, de pe aceeaşi scară de bloc. Foarte multe probleme decurg din faptul că atât firmele de repartitoare cât şi cei care s-au debranşat de la sistemul de încălzire nu şi-au respectat obligaţiile. Situaţia e complicată şi de faptul că firmele de repartitoare au contract direct cu asociaţiile de proprietari, nu cu noi, iar în privinţa asociaţiilor, noi nu putem decât să le controlăm şi să sesizăm parchetul dacă descoperim probleme, iar soluţionarea acestor cazuri durează foarte mult. Credem că e nevoie de reglementări noi în acest domeniu. La această oră strângem propuneri, pentru a întocmi un regulament la nivel municipal, dar şi pentru o modificare legislativă prin care să crească prerogativele administraţiei locale în privinţa asociaţiilor de proprietari, urmând ca doamna primar să apeleze apoi la parlamentarii de Dolj pentru a o susţine”, a declarat Gheorghe Nedelescu.

 

„Avem foarte multe sesizări de la cetățeni cu privire la faptul că, nu doar că nu le-au scăzut facturile la încălzire, dar s-a întâmplat chiar să le crească. În condițiile în care noi am scăzut gigacaloria cu 10%. În aceste condiții a trebuit să cercetăm să vedem ce se întâmplă. Din păcate am constat că, dacă pentru unii au scăzut, dar la modul că plătesc doar 14 lei pe lună, la alții sunt facturi de peste 800 de lei pe lună. Deci este clar că acolo se întâmplă ceva. Cineva fură și noi trebuie să aflăm cine fură. Am ajuns la concluzia că firmele care au pus acele repartitoare în Craiova nu și-au respectat obligațiile. Din păcate, noi nu putem, să le facem nimic deoarece ei au contract cu asociațiile de proprietari. Totodată, noi i-am rugat să pună și un dublu sigiliu pe repartitoare, dar nu s-a întâmplat acest lucru. Ideea cu repartitoarele a fost foarte bună, pentru că trebuie să plătești cât consumi. Dar dacă vezi că tu plătești cât pentru tot cartierul ce faci? Scoți repartitorul. Eu am renunțat, deși nu a fost un lucru bun. Dar eu sunt convinsă că acea firmă care a pus acele repartitoare, pe mine, ca și cetățean, mă fură. Iar eu nu suport să fiu furată. Iar acum plătesc cu 100 de lei mai puțin decât anul trecut, atunci când aveam repartitoare. Dar problema este că vecini de-ai mei plătesc între 14 și 42 de lei, iar eu plătesc 870 de lei.  De aceea am ajuns la concluzia că trebuie să facem un regulament, așa cum s-a întâmplat pentru drumuri și că trebuie să modificăm și legislația, astfel încât administrațiile locale să aibă mai multe prerogative pentru că altfel degeaba ne chinuim noi să scădem gigacaloria, cu eforturi extraordinar de mari, pentru că ajungem tot în situația în care facturile craiovenilor nu scad”, a precizat primarul Lia Olguţa Vasilescu.