Olguţa şi-a trimis directorii în misiune la Sibiu, pe urmele titlului de Capitală Culturală Europeană

olgutadirectoricultura Olguţa şi a trimis directorii în misiune la Sibiu, pe urmele titlului de Capitală Culturală Europeană poze

Primarul Craiovei şi-a luat alături şefii instituţiilor de cultură din Craiova pentru a da startul oficial al campaniei pentru obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană de către Craiova. 

Craiova are un plan mai mult decât cincinal pe frontul cultural ţintind rangul de Capitală Culturală Europeană a anului 2021. Oraşul câştigător va fi desemnat în 2015, la ora actuală municipalitatea lucrând la dosarul de candidatură. Şefii de la Filarmonica Oltenia, Teatrul Liric şi Biblioteca Judeţeană au fost în recunoaştere zilele trecute la Sibiu, oraş care a reuşit să-şi adjudece titlul de capitală culturală europeană.

“Colegii mei au mers la Sibiu în documentare, să vadă exact paşii pe care îi mai avem de făcut şi au avut întâlniri la cel mai înalt nivel, cu şefii instituţiilor de cultură de acolo, cu preşedintele CJ  şi viceprimarii care erau în funcţie la data când Sibiul a câştigat acest titlu. Eu zic că e o competiţie pe care avem toate şansele să o câştigăm, pentru că avem foarte multe instituţii de cultură finanţate de la bugetul local şi cel judeţean, foarte multe evenimente culturale, avem un teatru de păpuşi cu foarte multe premiere şi premii, un festival Shakespeare foarte bine văzut în ţară şi peste hotare, avem acum mai nou, un festival medieval care s-a dovedit un succes, iar Ministerul Culturii ne-a informat că am stabilit şi un record naţional de asistenţă la o piesă de teatru – peste 10000 de spectatori la simularea bătăliei de la Călugăreni. Avem toate atuu-urile să câştigăm şi ţin să-i mulţumesc încă o dată preşedintelui CJ Dolj, Ion Prioteasa, pentru că ne-a netezit foarte mult drumul pentru câştigarea titlului de capitală culturală europeană prin investiţiile consistente pe care le-a realizat în instituţiile de cultură din Craiova”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

Directorul Bibliotecii Judeţene “Alexandru şi Aristia Aman”, Lucian Dindirică, a caracterizat vizita la Sibiu drept una “extrem de spornică”, arătându-se mai mult decât optimist în privinţa şanselor Craiovei la titlul de capitală culturală europeană.

“În ultimele două zile am ȋntreprins o vizită de lucru la Sibiu. A fost una extrem de spornică sub aspectul intrării ȋn cursa pentru Capitala Culturală Europeană a anului 2021. Discuţiile pe care le-am purtat cu importanţi factori de decizie ai judeţului precum preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea, vicepreşedinţii aceleiaşi instituţii, Marcel Constantin Luca şi Ioan Banciu, şi nu mai puţin ȋntrevederile avute cu figuri de calibru ale vieţii culturale sibiene precum Mihaela-Ana Grigoraş, managerul Teatrului pentru Copii şi Tineret Gong, Silviu Borş şi Onuc Nemeş, actualul manager al Bibliotecii Judeţene Astra, respectiv managerul aceluiaşi “templu cultural” la momentul 2007, s-au constituit ȋn preţioase surse de informaţii, ȋn valoroase experienţe ȋmpărtăşite de gazdele noastre care ne pot servi ȋn construirea unei strategii fezabile, victorioase. Datele pe care ni le-au furnizat, cu multa generozitate, cei amintiţi anterior ne sunt de mare folos ȋn vederea elaborării proiectului “Craiova Capitală Culturală Europeană 2021”. Intrarea ȋn competiţie a unor oraşe de talia Iaşiului, a Timişoarei sau a Clujului nu e de natură să ne descurajeze, dimpotrivă, are valoarea unui puternic stimulent. Intram ȋn linie dreaptă pentru implementarea cât mai grabnică a acestui proiect. În perioada imediat următoare urmează să fixăm liniile directoare ale acestei acţiuni, asta pentru că ȋn 2021 Capitala Culturală Europeană se va muta la Craiova! Din delegaţia care a făcut deplasarea la Sibiu au făcut parte Antoniu Zanfir, managerul Teatrului Liric “Elena Teodorini”,  Vlad Drăgulescu, managerul Filarmonicii Oltenia, dar şi Ionuţ Pîrvulescu de la primăria Craiova. Vreau să spun că în aceste zile, când am stat împreună şi am adunat evenimentele culturale pe care le organizăm cumulat toate instituţiile de cultură din Craiova, am ajuns la peste  3000, mai multe decât a organizat Sibiul de exemplu în anul în care a fost capitală culturală europeană. Deci dacă reuşim măcar să menţinem acelaşi nivel avem toate şansele să câştigăm”, a declarat Dindirică.