Olguța a semnat cu chinezii pentru noul cartier de locuințe: Ei cu banii și pagodele, noi cu listele și subcontractorii

olguta chinezi Olguța a semnat cu chinezii pentru noul cartier de locuințe: Ei cu banii și pagodele, noi cu listele și subcontractorii  poze

 

Primarul Lia Olguța Vasilescu a semnat ieri contractul de concesiune a terenului de pe strada Caracal cu chinezii de la  Shandong Nigjian Construction Group Investment.

Lucrările de construcție sunt programate să înceapă în septembrie și să se deruleze e  perioadă de doi ani, la capătul căreia să fie realizate 1800 de locuințe, repartizate în 17 blocuri turn. Prețul pe bucată va fi între 21000 și 45000 de euro, în funcție de dimensiunile locuinței.

„Astăzi s-a semnat contractul de concesiune cu firma Shandong Nigjian Construction Group Investment România SRL. A fost singura firmă care a participat la două licitaţii consecutive pentru concesionarea terenului din strada Caracal. Formalităţile au durat aproape un an de zile. Probabil că ei vor construi mai repede decât ne-am mişcat noi cu actele, dar a trebuit să respectăm toate prevederile legale pentru a nu exista suspiciuni legate de acest contract. Este vorba despre o investiţie de peste 35 de milioane de euro. Este cea mai mare investiţie care se face în domeniul imobiliar după 1990. Nu am avut altă posibilitate să construim locuinţe pentru că municipalitatea nu se mai poate împrumuta fără aviz de la Ministerul de Finanţe, care nu s-a mai dat de câţiva ani. Noi avem convingerea că se va construi foarte rapid acest cartier. Ei au luat deja legătura cu mai multe firme pentru că doresc să construiască toate cele 17 blocuri în acelaşi timp. Materialele  de construcţie sunt cele de pe piaţa craioveană. Cum se construieşte în Craiova, aşa vor construi şi ei. Spun asta pentru că am auzit tot felul de zvonuri, că vin cu materiale dinChinade proastă calitate. Sunt materiale standard, acceptate de legislaţia românească. Mai mult, subcontractorii care vor lucra la acest complex vor fi firme di nCraiova. Totodată, 80% din forţa de muncă folosită va fi autohtonă, aşa cum ne dorim noi. Cartierul va beneficia, printre altele, de piscină pentru locatari, spaţii comerciale, frizerie, coafor, cabinete pentru medici de familie şi stomatologie şi spaţii de joacă, dar şi de o barieră care va permite accesul cu autoturisme doar pentru cei care locuiesc în cartier”, a declarat Lia Olguța Vasilescu.

 

Blocurile vor fi dotate și cu tradiționalele pagode, care vor rezolva două probleme dintr-un foc: vor elimina neajunsurile unor acoperișuri tip planșeu, cunoscute craiovenilor de la ultimele etaje, dar și să justifice denumirea de „Cartier Chinezesc”.

„Va fi un cartier foarte ieftin, cu cele mai ieftine locuințe de pe piața craioveană, dar care va îndeplini toate standardele pentru a fi un cartier rezidențial. I-am rugat pe chinezi să pună acoperișul stil pagodă ca să putem să îi dăm denumirea de cartier chinezesc. Inițial ei se gândiseră să construiască exact cum este în România, tip planșeu, dar cei care achiziționează apartament la ultimul etaj știți că au foarte mari probleme dacă au acoperiș. Și aceste apartamente vor fi vândute la un preț foarte bun și vor fi apartamentele care se vor vinde cel mai bine pentru că au vedere foarte frumoasă deasupra parcului. Dacă nu îl vor construi în doi ani, tot patrimoniul trece înapoi către municipalitate, inclusiv cu construcțiile după el. Dar nu se va ajunge aici pentru că este o firmă foarte serioasă din China și, din câte mi-am dat seama, pe ei nu îi interesează foarte mult ca să câștige – pentru că nu se câștigă bani din acest proiect, trebuie să fim siguri când spunem acest lucru – ci îi interesează să intre pe piața românească să ne demonstreze cum lucrează chinezii”, a mai spus primarul Craiovei.

Potrivit edilului șef, craiovenii care vor să se înscrie pe lista de așteptare pentru apartamentele din cartierul chinezesc pot face acest lucru la primărie, până la 1 august, depunând, pe lângă cererea tip, acte doveditoare privind veniturile realizate pe ultimele 12 luni pentru soţ, soţie şi copiii majori– se anexează, după caz, actul corespunzător categoriei de venit obţinute, adeverinţă cu salariul net, cupon şomaj sau adeverinţă AJOFM; cupon pensie; declaraţie de impunere; Copie xerox după actul de naştere şi actul de identitate – pentru soţ, soţie, copii şi, după caz, alte persoane care locuiesc împreună cu solicitantul; Copie după diplomă (ultima şcoală absolvită) – pentru titular.