VIDEO / Olguţa a luat contact cu metoda piteşteană de tratare a problemei maidanezilor

olguta pitesti 0052 VIDEO / Olguţa a luat contact cu metoda piteşteană de tratare a problemei maidanezilor poze

Candidatul USL la primăria Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, crede că realizarea unui adăpost canin de câteva mii de locuri poate fi suportată fără probleme din bugetul local. 

Olguţa Vasilescu s-a deplasat vineri la Piteşti pentru a vedea la faţa locului modul de acţiune al autorităţilor locale argeşene pentru rezolvarea problemei maidanezilor.

La această oră funcţionează într-o comună învecinată municipiului reşedinţă de judeţ un adăpost canin care găzduieşte 3500 de animale fără stăpân. Adăpostul funcţionează de câţiva ani, în fosta crescătorie de vulpi de la Smeura, fiind gestionat de un ONG străin pentru protecţia animalelor, însă edilii piteşteni susţin că problema câinilor vagabonzi persistă în municipiul, primăria Piteşti demarând deja licitaţia pentru construcţia unui adăpost propriu, unde dă fie plasaţi cei aproximativ 2ooo de maidanezi care mai hălăduiesc încă pe străzile municipiului.

“Licitaţia a demarat încă din luna ianuarie, iar, dacă lucrurile mergeau normal, adăpostul ar fi trebuit să fie realizat în cea mai mare parte până la această oră. Din păcate, lucrurile s-au blocat la ANRMAP,  pentru că au fost vreo 9 firme înscrise la licitaţie şi s-au contestat între ele. Primăria făcuse toţi paşii pentru construcţia unui nou adăpost canin pentru 2500 de animale: am cumpărat terenul, care este dotat cu toate utilităţile, am obţinut toate avizele necesare, avem chiar şi autorizaţia de construire, avem şi banii alocaţi în bugetul local pentru această investiţie, acum aşteptăm doar să avem un constructor reieşit din licitaţie ca să putem începe lucrările, care vor dura maximum 6 luni”, a declarat viceprimarul Cornel Ionică.

Lia Olguţa Vasilescu crede că o investiţie similară poate fi pusă în practică fără probleme de municipalitatea craioveană, mai marii primăriei ar fi decişi să rezoolve problema, însă la pachet cu o campanie de sterilizare a câinilor fără stăpân şi a animalelor din curţi la nivelul întregului municipiu.

“Este un mod de rezolvare a problemei la care s-au gândit colegii de la primăria Piteşti. De reţinut este faptul că această investiţie a municipalităţii ar costa, după cum a spus domnul viceprimar, maximum 20 de miliarde de lei vechi. Ţin să vă reamintesc că la Craiova, consilierii PSD din consiliul local au încercat timp de trei ani să determine executivul să aloce bani măcar pentru realizarea unui studiu de fezabilitate pentru crearea unui adăpost canin. Când s-a obţinut în sfârşit acest lucru, numai studiul costa 60.o00 de euro, aşa cum ne-am obişnuit la Craiova, ca toate lucrurile să coste de 10 ori mai mult. La noi se spune şi că întreţinerea unui câine costă 5 milioane de lei vechi pe lună, ceea ce iar mi se pare inadmisibil. Un adăpost de acest gen, cu o capacitate de 5000 de locuri, ar fi o investiţie nesemnificativă pentru un buget de 140 de milioane de euro cum e cel al Craiovei, însă trebuie demarată în paralel şi o campanie de sterilizare a câinilor fără stăpân şi a celor deţinuţi de craiovenii care locuiesc la case. E o campanie în care cu siguranţă s-ar implica şi ONG-urile de protecţie a animalelor, atât cu voluntari cât şi financiar, după cum sunt convinsă că s-ar implica şi în gestionarea adăpostului canin odată construit”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.