Obama, muza legislativă a lui Geoană: Veteranii de azi, tinerii întreprinzători de mâine

Mircea Geoană a depus un proiect de lege privind drepturile veteranilor din teatrele de operațiuni

 

 

În semn de apreciere pentru personalul civil și militar din unităţile române din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională care au luptat în teatrele de oprațiuni din Irak, Afganistan și fosta Iugoslavie în ultimii 20 de ani, Mircea Geoană a depus în Parlamentul României o inițiativă legislativă privind acordarea unor facilităţi de ordin financiar – fiscal în beneficiul unei categorii socio-profesionale care, pe parcursul carierei, a dovedit patriotism, curaj și devotament față de statul român.

 

“Legea veteranilor din teatrele de operațiuni” este insipirată din pachetul legislativ promovat de președintele Obama în SUA – Veterans Act. Inițiatorii acestei propuneri legislative consideră că imensa experiență acumulată de acești oameni poate fi valorificată şi în viaţa civilă prin acordarea de către stat a unor facilităţi – cu nimic diferite faţă de cele existente deja în legislaţie pentru încurajarea anumitor activităţi.

 

“Militarii români care activează în teatrele de operaţiuni trebuie să ştie că, odată întorşi acasă, statul le oferă şi un sprijin pragmatic, nu doar decoraţii şi onoruri, deși și acestea sunt importante. Nu trebuie să reinventăm roata, ci trebuie să preluăm din experienţa altor state care au oferit facilităţi cadrelor militare întoarse din teatrele de operaţiuni. O astfel de lege îi va transforma pe militari în cetăţeni activi în lanţul economic pentru că vor plăti taxe şi impozite, vor avea angajaţi şi se va reduce astfel, implicit, şi presiunea asupra bugetului”, a declarat Mircea Geoană.

 

Destinatarii acestei legi beneficiază de credite bancare, în lei, cu garanţie guvernamentală şi cu dobândă subvenţionată, garantate în procent de 100% de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii S.A. – I.F.N. (FNGCIMM), în numele şi în contul statului, pentru începerea unei activităţi comerciale, asemenea creditelor acordate pentru tinerii întreprinzători. De asemenea, societăţile comerciale nou înfiinţate beneficiază, în primele 12 luni de activitate, de o reducere cu 50% de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajator, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat pentru toţi salariaţii din această categorie, angajaţi pe perioadă nedeterminată.

 

De drepturile conferite de această propunere de lege beneficiază personalul din MapN, MAI și serviciile de informații care au participat la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, cele pentru contracararea şi limitarea efectelor acţiunilor teroriste, cele de poliţie aeriană şi de intervenţie cu nave, precum şi alte misiuni cu potenţial ridicat de risc desfăşurate sub mandat ONU sau OSCE sub coordonare NATO sau UE. De aceste drepturi beneficiază, totodată şi soţul sau soţia celor decedaţi în acţiuni militare în afara teritoriului statului român sau care au suferit dizabilităţi severe în urma participării la asemenea operaţiuni.

 

Textul propunerii poate fi consultat aici: http://www.senat.ro/legis/lista.aspx?cod=18403

 

Inițiativa este co-autorată de Dan Tătaru (senator PSD), Mihai Fifor (senator PSD), Marius Lucian Obraja (senator PNL) și Timotei Stuparu (senator PSD).