Noaptea Muzeelor, ediția a XII-a, la Muzeul Olteniei

general Muzeul Olteniei Noaptea Muzeelor, ediția a XII a, la Muzeul Olteniei poze

Noaptea Muzeelor, ediția a XII-a, la Muzeul Olteniei. Noaptea Muzeelor, ajunsă la cea de-a XII-a ediție, este unul dintre cele mai populare și longevive evenimente culturale destinate publicului larg, sărbătorit la nivel european.

Dacă sunteți în Craiova în data de 21.05.2016, îndreptați-vă pașii către Muzeul Olteniei Craiova care își va deschide porțile, în intervalul orar 19,00-03,00, la toate cele 4 secții:

  1. Secția Etnografie-Casa Băniei, str. Matei Basarab nr.16;
  2. Secția Științele Naturii, str. Popa Șapcă nr. 8;
  3. Secția Istorie-Arheologie, str. Madona Dudu nr. 14;
  4. Extindere Secția Istorie-Arheologie, str. Madona Dudu nr. 14;

Publicul vizitator este invitat să viziteze expoziţiile permanente specifice precum: Redescoperă Istoria, la Secţia de  Istorie-Arheologie, Facerea Pâinii și Ritmurile Vieții, la Casa Băniei, Oltenia Terra Fosilis, Tipuri de EcosistemeFlora și Fauna Olteniei, Universul și Sistemul Nostru Solar și Planetariul, la Secția de Științele Naturii. Se continuă astfel povestea frumoasă a istoriei, tradiţiilor şi științelor naturii, în cele trei secții ale prestigioasei instituții de cultură: Arheologie și Istorie, Etnografie și Științele Naturii.

Casa Baniei Noaptea Muzeelor, ediția a XII a, la Muzeul Olteniei poze

Pe lângă expozițiile permanente, iubitorii de cultură muzeală sunt așteptați să descopere și alte expoziții temporare.

Sărbătorile primăverii în Oltenia, la Casa Băniei, propune ca tematică sărbătorile primăverii ilustrate prin colecțiile Muzeului Olteniei, inclusiv prin valorificarea costumului tradițional de sărbătoare din zonă, și prin artefactele religioase (icoane), toate cu misiunea de a întregi tabloul tradiţiilor autentice locale. Conceptul expoziţional, de interactivitate cu vizitatorii, este axat pe prezentarea tuturor momentelor de celebrare ritualică tradițională, începând de la „Mărțișor”, până la sărbători, „Sfântul Gheorghe”, „Paște”, „Duminica Tomii”, precum și a unor filme documentare despre tradiţii şi obiceiuri populare precum: „Lăsatul Secului de Paști”, „Focurile din Joia Mare” și „Hora de Pomană”, care se desfășoară în perioada pascală. Combinația de expunere muzeală interactivă, adecvată să redea cât mai fidel atmosfera satului autentic de odinioară, cu expunerea propriu-zisă a pieselor de patrimoniu cultural național este noul trend agreat de publicul interesat de actul cultural muzeal.

Istorie Arheologie Noaptea Muzeelor, ediția a XII a, la Muzeul Olteniei poze

Din dorința de a complini deschiderea porților către patrimoniul etnografic al Muzeului Olteniei Craiova, organizatorii vor organiza, la Casa Băniei, pentru publicul larg și o miniexpoziție cu vânzare, a unor artefacte contemporane din celebrul centru de olărit Oboga-Olt.

Este vorba de Atelierul de ceramică „Olar Art”, condus de Cati Cîrstea.

În fața Casei Băniei, într-un pavilion special amenajat, publicul va regăsi formele tradiționale ale ceramicii obogene, dar și translările către modernitate. Ulcioare, străchini, ploști, căni, cănuțe, vaze, solnițe, vor putea fi admirate și cumpărate.

Așa cum publicul a fost obișnuit, Secția de Științele Naturii aduce în fața vizitatorilor, expoziţia internaţională itinerantă „Imaginea culturilor tradiţionale din lume văzută prin ochii copiilor” cuprinzând peste 200 de lucrări din România, Canada, China, Emiratele Arabe Unite, Bulgaria, Iran, India, Rusia, Turcia, Ucraina, Polonia, Muntenegru, Kazahstan, Azerbaidjan, Bangladesh, Maroc, Egipt, Filipine etc. Tematicile abordate în cadrul expoziţiei, sunt axate pe: dansul și costumul popular, nunta, arhitectura şi ocupaţiile tradiţionale din ţările de provenienţă. Acestea sunt realizate de copii cu vârste cuprinse între 4 şi 18 ani, în  cadrul Şcolii de Vară organizată de Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti şi susţinută de d-na Elena Stoica, profesor de desen şi coordonator al cercului de pictură “Culoare şi Vis”, din cadrul Şcolii Generale din Corbeni, judeţul Argeş.

Stiintele Naturii Noaptea Muzeelor, ediția a XII a, la Muzeul Olteniei poze

La secția Istorie-Arheologie este deschisă expoziția temporară Portretul lui Václav Havel care reprezintă, în fapt, un omagiu adus aniversării a 80 de ani de la nașterea acestei personalități emblematice pentru istoria Republicii Cehe. Václav Havel (1936 – 2011) a fost scriitor, filosof, disident și om politic ceh, personalitate de frunte a schimbărilor politice din noiembrie 1989, ultimul președinte al Cehoslovaciei și primul președinte al Republicii Cehe. Expoziţia reflectă personalitatea lui Václav Havel în viziunea artiştilor cehi, din 1990 şi până în zilele noastre. Paradigma expoziţiei este însuşi conceptul lui Havel asupra lumii, el fiind unul din cei mai importanţi avocaţi ai pluralismului de opinii. Acelaşi pluralism stă la baza proiectului expoziţional, care prezintă personalitatea lui Václav Havel prin lucrări realizate între 1990 şi 2015 de cunoscuţi artişti cehi. De asemenea, tot la secția Istorie-Arheologie, poate fi vizitată și expoziția temporară Toscana. Color. Monocrom. Experimental cu 32 de lucrări ce redau peisaje, fiind rezultatul a două călătorii făcute în pitoreasca regiune italiană Toscana, în octombrie 2014 şi în mai 2015 de către fotograful Sebastian Prioteasa, membru al Fotoclubului „Mihai Dan-Călinescu”. Într-o perioadă de vogă a artei fotografice, Sebastian Prioteasa propune o veritabilă expoziţie de artă a culorilor şi formelor, de renunţare deliberată la subiecte concrete, pentru a reda în cele 32 de tablouri canvas expuse, peisaje iconice din Toscana (Italia), toate într-o monocromie dezvoltată subtil, frumos şi elegant.

Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, fiind coordonat de organisme europene precum Consiliul Europei, UNESCO şi Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM). Manifestarea este sprijinită, la Craiova, de către Consiliul Judeţean Dolj.

Participarea la toate aceste evenimente este gratuită.

Publicul este așadar invitat să descopere Craiova muzeelor într-o atmosferă nocturnă.