Nicolae Giugea: Cer demisia întregii conduceri a APIA Dolj

giugea popa oana dinca Nicolae Giugea: Cer demisia întregii conduceri a APIA Dolj poze

Vicepreşedintele PDL Dolj Nicolae Giugea a cerut, marţi, 16 octombrie, demisia ministrului Agriculturii, a directorului general al APIA şi a conducerii APIA Dolj pe motiv că la nivelul judeţului Dolj nu a fost demarată plata pe unitatea de suprafaţă, aşa cum a fost stabilit la nivel naţional.

„Ca urmare a condiţiilor climatice extreme care au caracterizat anul agricol ce tocmai s-a încheiat – un an agricol începe în septembrie şi se termină anul următor în septembrie-, şi a acţiunilor Guvernului USL, ne punem întrebarea firească cine va mai hrăni România. Paradoxal, ca multe situaţii caracteristice bulversării economice din ultimele 5 luni, trădarea agricultorilor de către Guvernul USL confirmă superficialitatea, chiar indiferenţa guvernanţilor şi nesocotirea uneia dintre şansele cele mai importante ale societăţii româneşti – realizarea producţiei agricole. Producţia agricolă reprezintă garanţia capacităţii de redresare economică în marea criză materială actuală. În condiţiile în care dezideratul mondial este cel al dezvoltării agriculturii durabile, Guvernul USL, prin atitudine, impune poporului român aspiraţia spre o formă ideală de supravieţuire.

Ministerul agriculturii condus de către USL ce face? Azi, 16 octombrie 2012, trebuia să înceapă acordarea plăţilor pe unitatea de suprafaţă, or la nivelul judeţului Dolj nu se realizează aceste plăţi. Probabil atunci când îşi va aminti domnul ministru se va da drumul şi la aceste plăţi. Pentru acest lucru cer demisia urgentă, necondiţionată a ministrului Agriculturii, directorului general al APIA şi a întregii conduceri a APIA Dolj. Este dreptul fermierilor de a-şi primi banii. Ministerul Agriculturii condus de USL a lansat nişte măsuri antisecetă când a început recoltatul porumbului şi a inventat seceta „diferenţiat”. Pe anumite criterii politice, probabil, s-a stabilit un anumit segment al populaţiei, astfel încât să se acorde compensaţii financiare, acea intervenţie de minimis, fermierilor care deţin între 1 şi 10 hectare în condiţiile în care doar 8% din fermele din România îşi pot asigura economic susţinerea, restul de 92% fiind ferme de subzistenţă. Prin aceste condiţii şi criterii impuse de Guvernul USL se elimină circa 2,5 milioane de ţărani de la dreptul de a-şi primi compensaţii pentru efectele secetei acute”, a spus Nicolae Giugea.

Vicepreşedintele PDL Dolj a mai afirmat că în toată această perioadă conducerea USL a Ministerului Agriculturii se ocupă de detaşarea prin ţară a directorilor direcţiilor agricole pentru care cheltuieşte lunar 250.000 de euro.

„Ministerul Agriculturii condus de USL se ocupă în schimb de detaşarea directorilor de la direcţiile agricole: de exemplu, directorul Direcţiei Agricole Dolj a fost detaşat la Harghita. În momentul în care cel de acolo şi-a adus aminte că are o afinitate cu actualul Guvern a revenit pe post (fiindcă fusese detaşat de la Harghita la Mehedinţi), iar acum directorul Direcţiei Agricole Dolj este detaşat în judeţul Călăraşi. Directorul Direcţiei Agricole Olt este detaşat în judeţul Alba. Şi aşa mai departe. Astfel, cheltuielile cu detaşarea directorilor în mod obligatoriu, fără acordul acestora, însumează 250.000 euro pe lună, bani care ar fi putut fi folosiţi pentru a se interveni în favoarea agricultorilor pentru a-i sprijini să înfiinţeze culturile de toamnă. Ministerul Agriculturii condus de USL a impus agricultorilor înregistrarea suprafeţelor calamitate la sediul direcţiilor agricole. În Dolj, de exemplu, toţi fermierii se deplasează la Craiova pentru a se înregistra la sediul Direcţiei Agricole în loc să se înregistreze la sediile APIA din judeţ, ceea ce înseamnă că o parte din suta de lei care se acordă la ha este deja cheltuită de oameni pentru transport, ca să nu mai vorbim de tracasare şi timp pierdut.

Ministerul Agriculturii condus de USL a uitat să organizeze alegeri pentru camerele agricole în luna octombrie, deşi erau obligaţi prin lege să facă acest lucru”, a mai spus Nicolae Giugea.

Biroul de presă

al PDL Dolj