Neaţu de la TERMO: Suntem mici, urâţi şi plini de bube, dar nu noi v-am umflat factura!

neatu phixr Neaţu de la TERMO: Suntem mici, urâţi şi plini de bube, dar nu noi v am umflat factura! poze

Directorul SC TERMO Craiova SRL a cerut ieri public asociaţiilor de proprietari să-şi dezvăluie modalitatea de repartizare a cheltuielilor de întreţinere, vinovată, spune el, de explozia facturilor.

Mihai Neaţu spune că creşterea costurilor afişate de asociaţiile de proprietari nu îşi are originea la TERMO, sumele facturate de societate pentru încălzire şi apă caldă înregistrând doar o infimă majorare faţă de anul trecut, umflarea facturilor fiind astfel nejustificată.


„O bătrânică mi-a reclamat că i s-a calculat, la un apartament de 41 de metri pătrați, pentru luna decembrie, suma de 384 de lei numai pentru încălzire. M-am uitat la celelalte patru apartamente de pe aceeași coloană, care aveau suprafețe identice și nu sărea nici unul de 231 de lei. Deci diferență de 153 de lei pentru săraca bătrânică. Și sunt foarte multe cazuri așa. Pentru un apartament de trei camere, în Brazdă, o familie a plătit 8,2 milioane de lei numai pentru căldură. Toate calculele matematice și tehnice posibile demonstrează că nu ai cum să ajungi la consumuri așa de mari, ireale chiar. Chiar aş vrea să-i invit pe cei de la asociaţii să ne prezinte şi nouă cum fac aceste calcule, pentru că rezultatele sfidează logica. Cred că este momentul să nu mai spunem că este curățenie după ce băgăm mizeria sub preș. Noi nu facem decât să înregistrăm consumul de gigacalorii şi să emitem o singură factură pentru fiecare asociaţie. De repartizarea costurilor pe apartamente se ocupă însă asociaţia, iar noi nu avem dreptul să intervenim. Trebuie să mai spun încă o dată că preţul gigacaloriei este acelaşi din 2012, adică de 220 de lei pe gigacalorie. Preţul gigacaloriei nu a crescut, ba chiar, în 2012, a scăzut faţă de perioada anterioară. În ceea ce priveşte suma facturată către asociaţii, aceasta a fost în decembrie 2013 cu maximum 7 la sută mai mare decât în decembrie 2012. Este vorba la nivelul întregului oraş de o sumă de 1 milion de lei noi, pe care, dacă o împărţim la cele 4500 de blocuri din oraş, cu o medie de 20 de apartamente pe bloc, ne-ar duce la o creştere maximă de 10-12 lei pe apartament. Deci creşterea cheltuielilor de întreţinere nu trebuie căutată la noi. Toți oamenii când întreabă la asociații cine este de vină, cine e oaia neagră a Craiovei, atunci Bisisica e SC Termo. Avem și noi problemele noastre, le cunoaștem, le remediem, dar acum este exclusiv vina altora. Om fi noi cei mai mici, mai urâţi şi plini de bube din oraş, dar nu suntem vinovaţi de toate relele. Nu toate asociațiile sunt corecte. Am găsit și asociații care au trecut cheltuieli cu deratizarea în luna decembrie, cu fondul de rulment, o taxă de repartizare acolo unde nu sunt calorimetre. Avem cunoștință de asociații care și-au dat primă de Crăciun, își decontează taxiurile.Trebuie să înțeleagă și cetățenii Craiovei un lucru: cei care sunt votați de ei să le reprezinte interesele ei i-au pus, ei îi pot da jos dacă nu își fac treaba”, a spus Mihai Neaţu.