Muzeul Olteniei: Vernisajul expoziţiei de fotografie ATHOS, de Bogdan Panait

afis panait Muzeul Olteniei: Vernisajul expoziţiei de fotografie ATHOS, de Bogdan Panait poze
Consiliul Judeţean Dolj şi Muzeul Olteniei vă invită joi, 23 august, ora 19:00, la vernisajul expoziţiei de fotografie ATHOS, de Bogdan Panait.

ATHOS este o colecţie de 30 de fotografii color, reprezentând imagini de pe peninsula grecească Athos, imagini surprinse în luna aprilie a acestui an, cu ocazia unui pelerinaj în grup.

Abordarea este de tip pseudo-peisagistic şi nu are ca scop o prezentare de tip foto-jurnalistic sau documentar a peninsulei şi a ceea ce aceasta reprezintă pentru lumea creştin-ortodoxă.

Se doreşte a fi mai degrabă o încadrare a unui loc de legendă în lumea reală, dar care apasă şi învăluie pelerinul într-o atmosferă cel puţin diferită, dacă nu apăsătoare, generată de promisiunea unei prezenţe spirituale permanente şi aparent uşor de înţeles.

De aceea lipsesc din această prezentare călugării, icoanele, moaştele sau obiectele de cult, adică exact ceea ce face din peninsulă un loc închinat Domnului. Ideea de transformare a pelerinului obişnuit într-un credincios convins, printr-o adaptare spirituală, sugerată de legendă şi nu de realitatea imediată, poate să prindă contur dar nu a constituit un scop în sine în realizarea colecţiei. Poate că diferenţa între ceea ce este de aşteptat şi ceea ce se regăseşte de fapt acolo, este un mai bun punct de plecare în abordarea expoziţiei.

Vernisajul va avea loc la sala Ştefan Ciuceanu de la Muzeul Olteniei, pe strada Madona Dudu. Este a doua expoziţie de fotografie găzduită de Muzeul Olteniei luna aceasta, după “Carnaval la Veneţia”.

ATHOS va fi deschisă publicului în intervalul marţi-duminică, între orele 09:00 – 17:00, până la data de 9 septembrie. Intrarea va fi gratuită.