Monumentele istorice din Dolj, seduse şi neinscripţionate

m monument istoric Monumentele istorice din Dolj, seduse şi neinscripţionate poze

Clădirile de patrimoniu nu s-au ales din partea primarilor de la ţară nici măcar cu o plăcuţă. Motivul probabil: cele deja montate s-au furat. 

Cătălin Davidescu, directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional (DCPN) Dolj spune că edilii din mediul rural nu s-au sinchisit măcar să marcheze monumentele istorice pe care le au pe teritoriul administrativ al comunei, aşa cum îi obligă legea, darămite să ridice un pai pentru protejarea acestora. “Direcţia pentru Cultură Dolj a distribuit, începând cu anul 2008, în mai multe rânduri, primăriilor din mediul mic urban şi rural înştiinţări şi modele pentru plăcuţele pe care aveau datoria legală să le realizeze şi să le monteze pe raza lor teritorială. Din păcate, aici rezultatele sunt destul de modeste, în ciuda eforturilor făcute. Este la fel de adevărat şi faptul că un număr de aproximativ 30 de comune au realizat aceste inscripţionări, dar în multe situaţii plăcile au fost furate sau pur şi simplu vandalizate. La sfârşitul anului 2009, când s-a efectuat ultima verificare prin sondaj, nu mai existau decât opt plăci”, a declarat Davidescu.
Din cele 697 de monumente istorice din judeţ, doar cele din Craiova au fost inscripţionate potrivit normelor legale. Şi aici însă sunt câteva excepţii. Din totalul de 261 de plăcuţe, 22 au fost predate proprietarilor pentru a le monta, iar în nouă cazuri proprietarii de drept ai imobilelor au refuzat montarea lor. De asemenea, există două situaţii în care oamenii desemnaţi să le monteze nu au reuşit să găsească proprietarii, urmând ca aceştia să fie căutaţi în continuare. Mai sunt situaţii în care numerele poştale au fost greşit inscripţionate şi câteva cazuri – cinci am identificat noi până în prezent – în care plăcuţele au fost greşit montate”, a declarat Davidescu.