Moment festiv pentru Mitropolia Olteniei: ÎPS Irineu, la ceas aniversar

poza 2 Catedrala Moment festiv pentru Mitropolia Olteniei: ÎPS Irineu, la ceas aniversar poze

 

       Duminică, 27 iulie 2014, Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu a săvârşit slujba Sfintei Liturghii la Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, împreună cu un numeros sobor de preoţi şi diaconi. Câteva sute de credincioşi veniţi din toate cartierele Craiovei au participat la Sfânta Liturghie arhierească ce a marcat şi împlinirea a 6 ani de arhipăstorire în scaunul de Întâistătător al Bisericii din Oltenia. Amintim că ceremonia de întronizare în scaunul de Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de un sobor de 18 arhierei, în ziua de 27 iulie 2008, în Catedrala mitropolitană din Craiova, sub pronia Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, al cărui praznic este cinstit în această zi.

poza Catedrala Moment festiv pentru Mitropolia Olteniei: ÎPS Irineu, la ceas aniversar poze

La finalul Sfintei Liturghii, părintele protosinghel Vladimir Dărângă, ecleziarhul Catedralei mitropolitane, a luat cuvântul adresând Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit cuvenitele urări de  sănătate şi îndelungă arhipăstorie în numele preoţilor şi credincioşilor olteni. „Sunteţi, Înaltpreasfinţia Voastră, continuatorul unui lung şir de ierarhi care au păstorit în ogorul Bisericii din Oltenia, începând cu Antim, la 1370, continuând apoi cu toţi ierarhii Râmnicului Noului Severin, şi îi amintesc aici numai pe Sfinţii Ierarhi Antim Ivireanul şi Calinic de la Cernica, precum şi continuatorul mitropoliţilor Olteniei din ultimii 75 de ani. Un lung şir de ierarhi ce a dat ţării sfinţi, martiri şi cărturari de seamă. Vă considerăm darul pe care Dumnezeu ni l-a făcut spre a ne îndruma pe calea spre mântuire. De aceea, la ceas aniversar, în numele clericilor şi credincioşilor olteni, vă dorim sănătate şi ani mulţi de arhipăstorire”.

În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, ÎPS Irineu a detaliat învăţăturile pericopei evanghelice din Duminica a 7-a după Rusalii şi a vorbit despre viaţa şi minunile tămăduitoare ale Sfântului Pantelimon. În acest context, Mitropolitul Olteniei a subliniat rolul hotărâtor al credinţei în vindecarea sufletească şi trupească a oamenilor. „Credinţa este lucrul cel mai de preţ, ea stă la baza vindecării sufleteşti şi apoi a celei trupeşti. Orbii din Evanghelia acestei duminici au fost mai întâi vindecaţi sufleteşte, datorită credinţei lor, primind puterea dumnezeiască, vindecătoare. Am putea spune că boala trupească este numai o parte a bolii sufleteşti. De aceea vrăjmaşul diavol îl atacă pe om în ceea ce are mai important: sufletul său. Aici foloseşte săgeţile otrăvite ale poftelor, ale patimilor. Şi după ce îmbolnăveşte sufletul este mult mai uşor de îmbolnăvit trupul. Ca atare, dacă nu ne vindecăm mai întâi sufleteşte, cu greu ne putem vindeca trupeşte. Dacă nu ne spovedim, dacă nu ne căim pentru păcatele noastre, nu ne vom putea vindeca nici de neputinţele trupeşti. Iată cum a rânduit Dumnezeu ca astăzi, când citim la Sfânta Liturghie despre minunile vindecătoare ale Mântuitorului Iisus Hristos, să cinstim şi un cunoscut sfânt tămăduitor al neputinţelor omeneşti, Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, doctorul cel fără de arginţi. Un sfânt pe care noi îl chemăm în ajutor la Taina Sfântului Maslu şi în alte rugăciuni, îndeosebi pentru bolnavi. Aşadar, în Biserica noastră vindecarea vine de la Mântuitorul Iisus Hristos şi de la sfinţii Săi, vindecare ce este   primită numai pentru şi în credinţă”, a conchis ÎPS Irineu.