Mofleni, capitala gunoaielor din Dolj

m gunoi mofleni Mofleni, capitala gunoaielor din Dolj poze

Primăria Craiova se întoarce în asociaţia de gestionare a deşeurilor, masterplanul judeţean rămâne în picioare.  

Depozitul ecologic s-a dovedit imposibil de urnit de la Mofleni, în ciuda inteselor dispute pe marginea acestuia între primăria Craiova şi Consiliul Judeţean Dolj. După luni întregi de tratative, reprezentanţii municipalităţii dau înapoi şi acceptă revenirea în Asociaţia Eco Dolj şi punerea la dispoziţie a depozitului ecologic pentru punerea în practică a masterplanului judeţean de deşeuri.

Contrele dintre administraţia locală şi cea judeţeană au culminat în urmă cu câteva luni cu două hotărâri prin care consiliul municipal Craiova decidea retragerea Băniei din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară “Eco Dolj”, înfiinţată în scopul accesării de fonduri europene prin intermediul Masterplanului judeţean de deşeuri. Hotărârile respective au fost invalidate de Prefectura Dolj, iar acum mai marii primăriei Craiova propun consiliului local revocarea acestora şi întoarcerea municipiului cu arme şi bagaje în “Eco Dolj”.

Pe lângă refuzul prefecturii Dolj de a acorda viza de legalitate pentru retragerea Craiovei din Asociaţia “Eco Dolj”, un alt factor care determină schimbarea de atitudine a municipalităţii este şu faptul că asociaţii de la firma Eco Sud, cea care administrează depozitul ecologic de la Mofleni, s-au rîzgândit la rândul lor şi au anunţat că sunt de acord să cedeze 5 hectare din terenul pe care-l deţin pe malul Jiului pentru realizarea unei staţii de sortare şi a unei staţii de compost în cadrul amsterplanului judeţean de deşeuri. “Prin adresa nr.73905/2010, S.C Eco Sud a adus la cunoştinţa Consiliului Local al Municipiului Craiova că revine asupra deciziei transmise prin adresa nr. 10127/2010 în sensul acceptării diminuării suprafeţei de teren ce face obiectul contractului de asociere nr.17/2002 cu suprafaţa de 5 ha., suprafaţă care va fi pusă la dispoziţia proiectului „Sistem integrat de management al deşeurilor solide în judeţul Dolj”, cu scopul exclusiv de realizare a unei staţii de sortare şi a unei staţii de compost”, precizează raportul întocmit de funcţionarii primăriei Craiova.

Viceprimarul Mărinică Dincă, împuternicit cu atribuţii de primar pe perioada suspendării lui Antonie Solomon, spune că mutarea depozitului ecologic de la Mofleni s-a dovedit o misiune imposibilă. “Am mers la discuţii şi la Ministerul Mediului şi la Autoritatea de management şi am încercat toate variantele. Depozitul nu se poate muta decât în nişte condiţii imposibil de îndeplinit. Chiar dacă, prin absurd, ar fi fost posibil, un nou depozit nu putea fi realizat decât după închiderea celui de la Mofleni, căci e un număr fix de depozite negociate cu UE, iar acest lucru prevede investiţii pe 30 de ani pentru închidere. În plus, deschiderea unui nou depozit ar fi necesitat organizarea unei licitaţii, în condiţiile în care avem o firmă care a câştigat deja o asemenea licitaţie în urmă cu mai mulţi ani. Noi suntem însă în situaţia de a impune condiţii stricte de utilizare a acestui depozit. Vor putea fi depozitate deşeurile din judeţ la Mofleni, dar vom stabili un grafic strict de acces a maşinilor la depozit, cu un număr maxim de vehicule acceptat pe zi şi cu drept de acces doar după o anumită oră, iar maşinile respective vor fi toate noi. În plus, staţia de compost nu va mai deservi întregul judeţ, ci numai oraşele. Pentru comune se va adopta o altă modalitate. Ne vom lua măsuri pentru a scădea la minimum gradul de disconfort pentru craioveni”, a declarat Dincă.