MJM: Dezbaterea ridicolă din Marea Britanie trebuie să înceteze!

 marijeanciolos MJM: Dezbaterea ridicolă din Marea Britanie trebuie să înceteze! poze

 

O rezoluție comună adoptată astăzi de Parlamentul European și inițiată de liderii Grupului PPE solicită statelor membre să respecte dreptul fundamental la libertatea de mișcare în Uniune. Parlamentul European critică dur poziția anumitor lideri europeni care au propus măsuri de restricționare a acestui drept. Membrii Parlamentului European cer aplicarea legilor Uniunii astfel încât să se garanteze un tratament nediscriminat al tuturor muncitorilor UE, indiferent de țara de origine.

Parlamentul European este îngrijorat de creșterea tendințelor rasiste și xenofobe dacă dezbaterea nu este adresată în mod rațional și recunoaște faptul că libertatea de mișcare a muncitorilor UE a devenit subiect de campanie politică pentru anumite partide.

„Dezbaterea ridicolă din Marea Britanie și alte țări trebuie să înceteze. Aceste discuții sunt alimentate de politicieni populiști, care vor să câștige voturi cu orice preț și care încearcă să mascheze astfel eșecurile lor administrative și rezultatele economice nefavorabile ale țărilor lor. Acești politicieni par să uite trei lucruri: în primul rând, faptul că libertatea de mișcare este unul dintre drepturile fundamentale ale tuturor cetățenilor europeni. În al doilea rând, s-a dovedit că muncitorii mobili contribuie la dezvoltarea economică a țării gazdă. În al treilea rând, uită faptul că nu poți strânge voturi în acest fel. Astăzi, Parlamentul European le-a reamintit aceste lucruri”, a spus Marian-Jean Marinescu (RO), vicepreședintele Grupului PPE și unul dintre autorii rezoluției.

Vicepreședintele Grupului PPE a adăugat că nu trebuie să se facă o confuzie între libertatea de mișcare și accesul la sistemele sociale: „Nu limitezi un drept fundamental și nu tragi la răspundere un întreg popor pentru că un număr mic de beneficiari încalcă legea. Cine greșește, plătește.”

„Libertatea de mișcare este una dintre cele patru libertăți fundamentale ale UE și va fi întotdeauna apărată de Grupul PPE împotriva propagandei populiste”, a spus vicepreședintele Parlamentului European, eurodeputatul Jacek Protasiewicz, și el membru al Grupului PPE.

„Nu trebuie să uităm beneficiile importante pe care această libertate le are pentru economia europeană. Cifrele sunt clare. Europenii migrează în alte țări pentru a munci, nu pentru a cere beneficii sociale. În pofida solicitărilor Comisiei Europene, niciun guvern european nu a fost capabil să vină cu dovezi care să infirme acest adevăr. Drepturile vin la pachet cu obligații. Ține de fiecare guvern în parte să se asigure că legea este respectată. Răspândirea unor stereotipuri discriminatorii și a unor acuzații false nu este însă modul prin care trebuie făcut acest lucru”, a adăugat vicepreședintele PE Protasiewicz.