Mitropolitul Olteniei a slujit la Biserica “Sfinții Voievozi” din Târgu Jiu

Biserica Sfintii Voievozi din Targu Jiu Mitropolitul Olteniei a slujit la Biserica “Sfinții Voievozi” din Târgu Jiu poze

Ieri, 23 martie, în cea de-a treia Duminică a Postului Mare, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit slujba Sfintei Liturghii la Biserica „Sfinții Voievozi”, din municipiul Târgu Jiu.

În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei, IPS Părinte Irineu a vorbit despre dragostea pe care trebuie să o purtăm Sfintei Cruci, izbăvitoare de cel rău. „Să continuăm sfântul și marele post, cu nădejdea ajungerii la Sfânta Înviere. În această mare bucurie, Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să vă dăruiască pace, sănătate și multă împlinire sufletească! Feriți-vă de cei ce caută să semene rătăcire în mijlocul vostru! Stați neclintiţi în învăţătura cea dreaptă şi ascultaţi Cuvântul Mântuitorului Hristos, Care S-a răstignit pe Cruce, îmbrăţişând întreaga lume. Să iubim Sfânta Cruce pentru că este locul de jertfă prin care a mântuit neamul omenesc! Iubește Crucea și o păstrează întotdeauna cu sfinţenie! Sfânta Cruce este semnul care va veni pe norii cerului, va veni la sfârșitul veacurilor, când Dumnezeu va judeca viii și morții”, a spus IPS Părinte Mitropolit.

Mitropolitul Olteniei a subliniat de asemenea importanța și semnificația Sfintei Cruci pentru credincioși. “Noi purtăm Sfânta Cruce pentru că ne-am botezat în moartea și Învierea Domnului. Purtăm Sfânta Cruce la gâtul nostru! Și niciunul să nu fie fără sfântă cruce! Avem Sfânta Cruce acasă, o avem la biserică. Nici o slujbă din biserica noastră nu se săvârșește fără Sfânta Cruce! Bisericile sunt sub forma Sfintei Cruci și oriunde ne-am uita, deasupra tuturor bisericilor este Sfânta Cruce, pentru că este semnul biruinței! Iar mai apoi, la sfârșitul veacurilor, tot Sfânta Cruce, semnul Fiului Omului, se va arăta și vor plânge toate neamurile pământului, așa cum ne spune Sfântul Evanghelist Matei”, a adăugat ÎPS Irineu.

Biserica „Sfinţii Voievozi” a fost ctitorită în sec. al XVIII-lea, pe locul unei bisericuţe de lemn. În decursul timpului a purtat multe denumiri: „Biserica Neguţătorilor”, „Biserica Domnească” sau „Mănăstirea Domnească”. În anul 1960, sfânta biserică a fost închisă cultului, pentru ca la începutul anilor 80 să fie redeschisă ca muzeu. A fost redată cultului la data de 24 decembrie 1989, ulterior fiind integrată într-un amplu program de restaurare.