Mircea Geoană în vizită la Washington

 

Mircea Geoană: „Intrarea României în Programul Visa Waiver și consolidarea legăturilor comerciale și economice între SUA și România sunt prioritățile vizitei mele la Washington”
Senatorul Mircea Geoană efectuează în perioada 12 – 18 aprilie a.c. o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii. Vizita va cuprinde întâlniri cu membri ai Congresului SUA, cu reprezentanți ai administrației Obama, cu diaspora românească din America, precum și cu oameni de afaceri americani interesați de oportunitățile investiționale pe care le oferă România.

„Merg la Washington pentru a pleda în primul rând pentru introducerea României în Programul Visa Waiver, pentru a confima și la acest nivel solidul Parteneriat între țara noastră și America”, a spus senatorul. Cum în acest moment se află în dezbaterea Congresului American, în ambele Camere, propuneri legislative pentru modificarea programului Visa Waiver, propuneri care ar avantaja România, Mircea Geoană va avea întrevederi cu membri ai Senatului și Camerei Reprezentanților, pentru a susține importanța pentru România a adoptării cât mai rapide a unei asemenea legislații.

„În același timp, voi încuraja comunitarea românească din SUA să fie mult mai vocală în chestiunea vizelor. Dacă diaspora noastră se va implica așa cum s-a implicat în anii când eram candidați pentru aderarea la NATO, sunt sigur că va conta și pentru Congres. Mă voi întâlni cu românii din SUA tocmai pentru a găsi cele mai bune modalități de a susține acest importat obiectiv de politică externă care este intrarea României în Programul Visa Waiver”, a susținut senatorul PSD.

Vizita lui Mircea Geoană va avea și o importantă componentă economică și comercială, ținând cont de interesul american care există pentru investițiile în energie, agroindustrie, IT și comunicații în țara noastră. Va exista, între altele, și o întrevedere cu reprezentanții Consiliului de Afaceri SUA – România (American – Romanian Business Council – AMRO).

„Dacă Parteneriatul Strategic dintre cele două țări are o vulnerabilitate, aceasta este cea economică. Merg în America și pentru a da încredere investitorilor americani să vină aici. Sper să avem o consistentă prezență americană la a doua ediție a conferinței Bucharest Forum, un fel de Davos regional, din această toamnă, pe temele energiei și ale oportunităților pe care operaționalizarea conceptului unui Nou Drum al Mătăsii, în context post-Afganistan, le poate aduce în regiunea noastră. Noul Drum al Mătăsii reprezintă și un element strategic în perspectiva realizării TAFTA (Transatlantic Free Trade Area), o zona de liber-schimb între Uniunea Europeană și Statele Unite. În acest sens, voi discuta cu partenerii noștri de la New York Forum pentru a corela conceptul conferinței cu preocupările celor care vor să investească în România”, a precizat Mircea Geoană.

În cadrul vizitei sale, Mircea Geoană va participa și la reuniunea Board-ului Internațional al Institutului Aspen. De asemenea, senatorul va susține o prelegere la Atlantic Council, unde va vorbi despre perspectivele relațiilor transatlantice, într-o lume post-conflcit în Irak și post-Afganistan, dar și în contextul tensiunilor sau violențelor care există legat de Coreea de Nord, Iran sau Siria.