Mircea Geoană: Fac un apel către Guvernul României și către Ministerul Sănătății pentru salvarea Institutului Cantacuzino!

prioteasa geoana dragoi dabuleni Mircea Geoană: Fac un apel către Guvernul României și către Ministerul Sănătății pentru salvarea Institutului Cantacuzino! poze

Limitarea capacităţii de acţiune a Institutului Cantacuzino, ca urmare a acceptării stării vecine cu falimentul în care instituția a fost adusă, înseamnă o gravă lovitură dată sistemului de sănătate românesc și milioanelor de pacienți, un gest nu departe de un atentat la siguranța națională a României.

 

Mi se pare inadmisibil ca una dintre instituțiile de prestigiu, care ar putea însemna în mod cert vaccinuri și medicamente mai ieftine pentru români, să fie lăsată cu datorii de zeci de milioane de lei către furnizori, cu liniile de vaccin închise și cu toate autorizațiile suspendate. Mi se pare inadmisibil ca un Institut reprezentativ pentru medicina românească să ajungă într-o asemenea stare, pe baza calculelor celor care uită de interesul public și care privesc, cu îngăduință sau complicitate, către interesul rechinilor imobiliari sau al marilor companii farmaceutice.

 

Acuz, cu toată răspunderea, nepăsarea și complicitatea tacită a ultimelor conduceri ale Ministerului Sănătății, care au permis ca Institutul Cantacuzino să ajungă într-o situație atât de dificilă.

 

Cred cu tărie în necesitatea susținerii, fără niciun fel de reținere, a Institutului Cantacuzino. Nu trebuie în niciun moment uitată importanța strategică a instituției, care nu poate fi închisă pentru faptul fundamental că deține, cu sprijinul UE, problemele microbiologice de la nivel național. Cred, de asemenea, în obligativitatea finanțării Institutului pentru a finaliza noua linie de vaccinuri și în obligativitatea protejării clădirii Institutului, recunoscută ca monument istoric, de interese imobiliare nelegitime.

 

Cer Guvernului României și Ministerului Sănătății, în coordonarea căruia se află Institutul, să intervină urgent pentru a aduce normalitate în funcționarea unui actor esențial pentru sănătatea publică a românilor.

 

Solicit, pe această cale, Guvernului și Ministerului Sănătății să analizeze propunerea formării unei mari Companii Farmaceutice Naționale, care să cuprindă, printre altele, Antibiotice Iași, Sanevit Arad și Institutul Cantacuzino. Printr-o astfel de măsură, am toată încrederea că românii ar beneficia de medicamente și vaccinuri la prețuri corecte și adecvate nivelului lor de trai.

 

 Mircea Geoană