Mircea Geoană a primit titlul “Ordine della Stella della Solidarieta” din partea statului italian

geoana decorat italia Mircea Geoană a primit titlul “Ordine della Stella della Solidarieta”  din partea statului italian poze

 “Senatorul Mircea Geoană a fost întotdeauna un prieten sincer al Italiei, o țară pe care o cunoaște foarte bine, și a promovat întotdeauna un standard înalt al relațiilor bilaterale între statele noastre”, a declarat ambasadorul Italiei la București, Mario Cospito, luni, 21 ianuarie, cu ocazia decernării dlui Mircea Geoană a titlului “Ordine della Stella della Solidarieta”. Acest titlu onorific este acordat de către statul italian unui număr redus de personalități care au contribuit la dezvoltarea unor relații stabile și de durată cu Italia.

 

“Ca Președinte al Comisiei pentru Politică Externă din cadrul Senatului României și ca Președinte al institutului Aspen România, Mircea Geoană s-a distins ca unul din cele mai influente personalități politice din România”, a adăugat ambasadorul italian.

 

“Dacă România vrea să redevină un stat mândru și influent trebuie mai întâi să-și întăreasca legăturile cu prietenii săi europeni apropiați, cum e cazul Italiei. În ultimii ani, relațiile bilaterale au trecut printr-o perioadă de încercare pentru că trendul s-a inversat. Dacă acum aproape 2000 de ani romanii erau cei care au cucerit Dacia, în ultimii ani valuri de emigranți români au mers către Italia din motive economice. Dar, printr-o bună colaborare, am reușit să depășim momentele mai tensionate cauzate de acest fenomen și cred că acesta este și principalul motiv pentru care mi-a fost înmânată această înaltă distincție”, a declarat Mircea Geoană. Mai mult, el a adaugat că Italia este unul din principalii parteneri economici ai României și dincolo de legăturile istorice, acest fapt ne obligă să încercăm să realizăm o legătură și mai strânsă cu partenerii italieni.

“Relația României cu Italia este unică în Europa. Întreaga mitologie și identitate națională a României se bazează pe filonul comun daco-roman. Puține state au dovedit mai multă prietenie, loialitate și consecvență în sprijinirea țării noastre în greul drum al întoarcerii în Europa decât Italia. Relația noastră este puternică și unică în Europa. Un Parteneriat Strategic, ședințe comune de guvern, relații de înfrățire între comunități locale, ample colaborări academice, universitare și între elitele noastre intelectuale, milioane de cetățeni și zeci de mii de firme și contribuie la dezvoltarea celor două națiuni. Limba italiană este astăzi vorbită de milioane de cetățeni români, destinele noastre sunt mai întrepătrunse decât oricând” a adăugat senatorul român.

“Provocările pe care Italia, România, Europa, lumea occidentală le vom avea de înfruntat în anii și deceniile următoare, nu vor putea fi depășite în lipsa și în afara unei solidarități bazate pe valorile noastre comune, România și Italia reprezintă un astfel de model de relație, în care tradiția și rădăcinile comune reprezintă fundația pentru prezentul și viitorul nostru comun”, a concluzionat Mircea Geoană

No Comments

Start the ball rolling by posting a comment on this article!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*