Mircea Geaoană: Privatizarea Oltchim – un manual despre cum sa NU faci o privatizare

dragoi geoanaa prioteasa calin Mircea Geaoană: Privatizarea Oltchim – un manual despre cum  sa NU faci o privatizare poze

Dincolo de circul mediatic, privatizarea Oltchim ridica si alte probleme si semne de intrebare. In toate tarile occidentale, exista un control al statului asupra obiectivelor strategice. Trebuie sa invatam din aceasta experienta ca privatizarile nu se fac la televizor, in “breaking news” si nu se fac dupa dictare.

O economie nationala inseamna valorificarea si promovarea interesului national. In logica economica, privatizarea Oltchim, Tarom, CFR Marfa, este un lucru bun. Atrage capital nou, investitii pentru dezvoltare, cresterea competitivitatii pe piata interna si externa. Dar ca orice lucru bun, daca nu este facut cu atentie, poate degenera. Aceasta criza, ne-a invatat ca nu putem instraina toate activele importante ale statului roman. Daca ne uitam la modelul polonez, singura tara din regiune care a reusit sa treaca peste aceasta criza cu crestere economica, trebuie sa intelegem si noi ca o minoritate de control este absolut necesara. Asta inseamna, cu alte cuvinte, ca nicio decizie mare cu privire la viitorul institutiei nu poate fi luata fara acordul statului roman.

In al doilea rand, nu mai putem accepta greseala ca o persoana fizica, oricum s-ar numi ea, sa fie acceptata sa participe la o licitatie de o asemenea amploare. Credibilitatea Romaniei pe pietele externe a fost puternic afectata de acest circ mediatic. Daca unii vor capitaliza electoral aceasta debandada, Romania va trebui sa deconteze pretul.

In al treilea rand, statul roman nu trebuie sa mai privatizeze dupa dictare. Nimeni, nici FMI, nici alte institutii nu ne pot obliga sa gestionam o astfel de situatie intr-un anumit fel. Atat privatizarea Oltchim, cat si celelalte privatizari preconizate pentru perioada urmatoare, trebuie sa urmareasca interesul Romaniei. Pana la urma si la urma, pentru ce sunt facute aceste privatizari? Pentru a da o noua sansa unor sectoare sa se dezvolte si sa contribuie la cresterea economiei romanesti.

Tototdata, vreau sa atrag atentia asupra umilintei la care au fost supusi si angajatii Oltchim si institutiile statului. Oamenii aceia vor sa munceasca si sa fie platiti pentru munca lor, nu vor mila unui om care se plimba cu saci de bani in spate.

Cazul Oltchim arata clar imaginea unor politicieni tradati de incompetenta functionarilor publici. Situatia CupruMin, acum situatia Oltchim sunt dovada nivelului de deprofesionalizare atins in administratia romaneasca. Daca elita functionarimii romanesti arata ca dl Vulpescu, sperantele nu sunt prea mari in viitor. Un exercitiu de reprofesionalizare a administratiei romanesti, de definire clara a inaltilor functionari publici, de depolitizare este obligatoriu daca vrem un stat functional, in slujba cetateanului. Altfel, oricat ar vrea politicienii, nu vor avea cu ce.