Mini-recensământ pentru listele electorale de la Referendum

videoconferinta Mini recensământ pentru listele electorale de la Referendum poze

Autorităţile locale şi judeţene au de lucru în perioada următoare, trebuind să-şi trimită subordonaţii pe urmele alegătorilor înscrişi pe listele electorale permanente. 

La videoconferinţa de astăzi susţinută de premierul Victor Ponta şi de ministrul de Interne Ioan Rus, au participat atât prefecţii şi subprefecţii, cât şi preşedinţii de consilii judeţene, primarii municipiilor reşedinţă de judeţ, reprezenţii poliţiei, jandarmeriei şi a serviciilor de evideţă informatizată a persoanelor, toate instituţiile urmând a fi implicate în reactualizarea listelor electorale permanente solicitată de CCR până pe 31 august.

La finalul videoconferinţei, principalii capi ai administraţiei locale şi judeţene au prezentat concluziile discuţiilor cu factorii de decizie de la Bucureşti. Populaţia judeţului Dolj va fi supusă practic unui mini-recensământ menit să stabilească până la sfârşitul acestei luni cifra reală a doljenilor cu drept de vot.

Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei:

“Ni s-a spus că până la data de 31 august baza de date trebuie actualizată. Monitorizarea şi controlul veridicităţii datelor aparţine Autorităţii electorale Permanente, iar Institutul Naţional de Statistică (INS) încearcă să termine până pe 31 august definitivarea rezultatului recensământului, ceea ce se pare că este foarte, foarte greu. Astăzi, premierul a oferit posibilitatea I NS să primească mai mulţi bani pentru a putea să angajeze personal, pentru a termina până la data cerută de CCR. Trebuie să întrunim comisiile interinstituţionale pentru evidenţa populaţiei şi să scoatem din acele liste electorale, cetăţenii cu domiciliul în străinătate, persoanele decedate, inclusiv cele decedate în altă localitate. Va trebui să lucrăm cu angajaţii noştri, ai Primăriei, care să verifice la domiciliu aceste lucruri. Totodată trebuie să scoatem persoanele decedate în străinătate. Din listă vor fi scoase şi persoanele care nu mai au drept de vot: cei condamnaţi, cei bolnavi psihic şi cele care au renunţat la cetăţenia română. Este o muncă foarte grea. Eu o să întrunesc o comisie la Primăria Craiova pentru a discuta toate aceste lucruri. Probabil că luni va apărea şi HG şi sarcinile vor fi trasate mult mai clarn, astfel încât administraţiile să ştie cu exactitate ce au de făcut. Probabil vom angrena în această muncă deloc uşoară angajaţii primăriei în perioada următoare, precum şi poliţia locală. Aceştia vor avea o foaie de la primărie, prin care să precizeze că acesta este motivul pentru care sunt deranjaţi cetăţenii. Nici un om zdravăn la cap nu se îndoieşte de faptul că populaţia României a scăzut”.

Elena Costea, prefect de Dolj:

“În această perioadă ne ocupăm de problemele judeţului, campania pentru referendum s-a încheiat. Avem o serie de raportări pe care va trebui să le facem în perioada următoare către Ministerul Administraţiei şi Internelor şi acest lucru se datorează cererii pe care Curtea Constituţională a României a solicitat-o organelor abilitate, în vederea lămuririi problemelor cu listele electorale permanente. Instituţia Prefectului împreună cu Consiliul Judeţean şi cu comunităţile locale vor depune toate eforturile pentru ca în cel mai scurt termen să dăm răspuns solicitării CCR”.

Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj:

“Este o situaţie inedită, cu care România nu s-a mai întâlnit şi, ca atare, fiind o situaţie specială, trebuie luate măsuri speciale. Deşi în această lună, în care sunt concedii, suntem obligaţi să facem un mini-recensământ, care să se termine undeva la sfârşitul acestei luni. Acest mini-recensământ înseamnă că la nivelul fiecărei primării să existe o comisie formată din primar, secretar, poliţist, cu o supervizare de la Prefectură, de la Consiliul Judeţean şi din alte părţi – vom vedea care va fi soluţia în perioada următoare – care să poată să meargă la fiecare domiciliu şi să poată să se poată interesa de persoanele care sunt trecute într-o listă care există deja la nivelul primăriei. În această perioadă de timp, la sfârşit de săptămână, până în cursul zilei de luni, să se poată strânge la nivelul Guvernului tot felul de situaţii mai speciale, pe care atât prefecturile, cât şi consiliile judeţene sau cele două entităţi  împreună să le trimită la Guvern, în aşa fel încât în cursul zilei de marţi să aibă loc o şedinţă de Guvern, care să modifice anumite pasaje din legi, astfel încât să existe o hotărâre de guvern pe care noi să o putem pune în aplicare în zilele următoare”.