Miercuri, lansare de carte la Biblioteca Aman

dindirica prioteasa biblioteca Miercuri, lansare de carte la Biblioteca Aman poze

Miercuri 28 noiembrie 2012, ziarul local „Cuvântul Libertățíi” și Biblioteca Județeană  „Alexandru și Aristia Aman” Craiova au deosebita plăcere de a vă invita la evenimentul prilejuit de lansarea cărții „FEREASTRA SERVICIILOR SECRETE – ROMÂNIA ÎN JOCUL STRATEGIILOR GLOBALE, ce va avea loc la ora 11.00, în Sala „Nicolae Romanescu” a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” Craiova.

Cartea „Fereastra serviciilor secrete – România în jocul strategiilor globale” va fi lansată în prezența autorului, generalul de brigadă (rez.) SRI Aurel I. Rogojan, și constituie un apel la redescoperirea şi rescrierea istoriei României, o pledoarie pentru sentimentul naţional, mândrie şi responsabilitate patriotică.

Dintr-o perspectivă complexă şi documentată, obţinută în cei 36 de ani în serviciile de informaţii ale României, generalul Aurel I. Rogojan scrie “despre deceniul speranţei, cel al declinului, prăbuşirii lumii bipolarizate ideologic, politic, economic şi militar, dar şi despre cele două decenii irosite, în care democraţia ni s-a intoxicat cu acumulările dictaturilor pe ruinele cărora s-au născut. Din istoria pe care am trăit-o, continuă să apară surprizele prezentului şi ni se aştern neguri peste viitor.

Cartea prezintă o radiografie completă, pe momente istorice distincte, a rolului serviciilor de informaţii româneşti în apărarea statului unitar român.

Animat de îndatoriri de conştiinţă, autorul pledează pentru interesul naţional ce ne însoţeşte din momentul în care ne-am dobândit conştiinţa de sine, ca neam, ca naţie, ca popor.

Invitatul special al evenimentului va fi generalul în rezervă Iulian Vlad (secretar de stat în Ministerul de Interne), întotdeauna prezent la acte cu profunde semnificaţii civico-patriotice.

          “Nimic nu-l face pe om mai redutabil decât să vadă lucrurile aşa cum sunt” – Paul Valery

Aurel I. Rogojan (născut în 1949 la Incești, Ceica, în județul Bihor) și-a consacrat întreaga carieră școlii naționale de informații pentru securitate națională. Șef de promoție al Școlii Militare de Ofițeri Activi a Consiliului Securității Statului, cu specializarea în contraspionaj (1970), și absolvent al Facultății de Drept din București (1973), şi-a desăvârşit pregătirea urmând studii postuniversitare de psihopedagogie, criminologie și management politico-administrativ.

Și-a început activitatea profesională, în 1970, în cadrul Securității Municipiului Bucureşti.

Între 1977 şi 1985, a fost şeful de cabinet al generalului colonel  Iulian Vlad (secretar de stat în Ministerul de Interne). În perioada 1990-2006, Aurel I. Rogojan a ocupat funcţii decizionale, în cadrul Serviciului Român de Informaţii, manifestând un interes major şi pentru pregătirea tinerilor ofiţeri de informaţii în cadrul instituţiilor specializate.

Pe lângă articole, interviuri şi conferinţe apărute în presă, a publicat o serie de lucrări în regim de „informaţii clasificate” precum şi volumul „1989. Dintr-o iarnă în alta. România în resorturile secrete ale istoriei”.(Editura Proema, Baia Mare, 2009). Este coautor al lucrării: „Servicii secrete străine. Retrospectivă şi actualitate. Interferenţe în spaţiul românesc” – împreună cu Marian Ureche (vol. 1 şi 2, Editura Paco, Bucureşti, 1999-2000).

Pentru respectarea adevărului istoric şi apărarea interesului naţional, a elaborat şi publicat împreună cu profesorul Traian-Valentin Poncea, lucrările: „Servicii secrete din Ungaria” (Editura Academiei Naţionale de Informaţii, Bucureşti, 2003), „Spionajul ungar în România” (Editura Elion, Bucureşti, 2007), „Istorie, geopolitică şi spionaj în Balcanii din Vest” (Editura Proema, Baia Mare, 2009).

Cărţile publicate de Aurel I. Rogojan sunt considerate adevărate monografii ale serviciilor de informații, de către istorici prestigioşi, în paginile cărora generalul vorbeşte despre profesia sa, despre patriotism și demnitatea de a activa în aceste servicii, dar și despre trădări şi „ realități dureroase”, ce au determinat sincope în activitatea serviciilor de informaţii.

Cu deosebită considerație