MFE: Guvernul României a aprobat un nou împrumut pentru plata beneficiarilor de fonduri europene

Guvernul României a aprobat un nou împrumut

cu o valoare de 1,42 miliarde de lei pentru plata beneficiarilor de fonduri europene

 

 

 

Guvernul României a aprobat în şedinţa de astăzi, 14 ianuarie a.c., un nou împrumut de la Trezoreria Statului, din venituri din privatizare, pentru a pune la dispoziţia Autorităţilor de Management pentru programele operaţionale sumele necesare achitării cererilor de rambursare şi cererilor de plată depuse de beneficiari.

 

„Împrumutul aprobat astăzi, cu o valoare de 1,42 miliarde de lei, reprezintă un real sprijin pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, deoarece Autoritățile de Management pentru programele operaționale vor avea resursele necesare pentru decontarea cheltuielilor făcute de beneficiari. Aceste sume, care vor fi achitate beneficiarilor, vor fi rambursate României de către Comisia Europeană după ce vor fi transmise documentele necesare. Actualul Guvern a sprijinit constant implementarea proiectelor europene prin aprobarea sumelor necesare pentru plata beneficiarilor. În anii 2013 și 2014, actualul Guvern a aprobat împrumuturi cu o valoare totală de aproximativ 15,5 miliarde de lei pentru plata cheltuielilor efectuate în cadrul proiectelor implementate din fonduri structurale și de coeziune. Datorită acestei susțineri constante a implementării proiectelor, rata de absorbție curentă a fondurilor structurale și de coeziune a ajuns la aproximativ 52% la sfârșitul anului 2014”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

 

Din noul împrumut vor fi efectuate plăți către beneficiarii a trei programe: Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) și Programul Operaţional Regional (POR).

 

Pentru plățile către beneficiarii POS DRU a fost alocată o sumă de 560 milioane de lei. În același timp, a fost alocată o sumă de 460 milioane de lei pentru decontarea cheltuielilor efectuate de beneficiarii POS CCE și o sumă de 400 milioane de lei pentru plata beneficiarilor POR.