Mesajul primarului municipiului Craiova, Mihail Genoiu, cu prilejul Zilei Victoriei Revoluției Române și a Libertății

Mesajul primarului municipiului Craiova, Mihail Genoiu, cu prilejul Zilei Victoriei Revoluției Române și a Libertății.

 

           Astăzi se împlinesc 30 de ani de când comemorăm eroii căzuți în timpul revoluției din Decembrie 1989, dar sunt de asemenea, 30 de ani de când sărbătorim renașterea speranței, redobândirea libertății poporului nostru. Este momentul în care ne aducem aminte că și la Craiova, 19 eroi și-au dat viața, iar alți aproape 100 au fost răniți, pentru a schimba destinul acestei minunate țări.

 

           Craiovenii au ieșit în stradă în acel Decembrie, alături de timișoreni, de sibieni, de bucureșteni, de locuitorii tuturor marilor orașe din România și au demonstrat pentru dreptul la libertate și pentru democrație. Acești eroi care și-au riscat viața ne-au dat nouă șansa de a trăi liberi și de a ne clădi o țară bazată pe principii democratice.

Sunt onorat să fiu astăzi aici și să îmi prezint respectul și recunoștința și să cinstim memoria celor care și-au făcut pe deplin datoria față de țară.                  Moștenirea lor este una dobândită cu sacrificii, iar libertățile obținute sunt dovada idealului și crezului acestor eroi. Libertatea, democrația, economia, drepturile individuale, chiar și relațiile internaționale – toate acestea sunt azi posibile datorita unor oameni care au crezut în acel ideal.

            

          Este datoria noastră să ducem mai departe și să apărăm aceleași idealuri în care am crezut toți cei care am trăit acele vremuri și care ne-au redat mândria națională de a fi români. Este obligația noastră să le spunem copiilor că viețile noastre libere sunt ca urmare a faptelor de acum 30 de ani, dar și că libertatea de a ne clădi singuri viitorul depinde acum doar de noi și de urmașii noștri.

Se cuvine, așadar, să marcăm cu recunoștință acele momente și pe oamenii care au fondat adevărata societate democratică românească.

 

          Cinste eroilor români! Să nu îi uităm niciodată și nici ce au făcut ei pentru noi!