Mesajul primarului Mihail GENOIU, la sărbătorirea a 170 de ani de existență a Teatrului Național Marin Sorescu Craiova

foto primar 1 Mesajul primarului Mihail GENOIU, la sărbătorirea a 170 de ani de existență  a Teatrului Național Marin Sorescu Craiova poze

 

Sărbătorim, astăzi, una dintre cele mai vechi instituții de cultură din Oltenia noastră: Teatrul Național Marin Sorescu. O instituție reper, ce poartă cu mândrie numele celui mai tradus scriitor român și care a reușit, în cei 170 de ani de existență, să devină un brand cultural unic și dinamic, dar și unul dintre teatrele de elită ale Europei.

 

Înființat în 1850, Teatrul Național Marin Sorescu Craiova și-a cucerit, de-a lungul timpului, spectatorii de aici și de aiurea, și a reușit să atragă, în egală măsură, admirația criticilor și a concurenței din țară sau din străinătate. Prin creațiile sale memorabile, dar mai ales datorită oamenilor care l-au hrănit cu energia, profesionalismul și pasiunea lor, teatrul a crescut din generație-n generație și a ajuns ambasadorul Cetății noastre pe mapamond.

 

A fost rampă de lansare pentru mari nume ale artei teatrale românești. A fost gazdă primitoare pentru mari personalități ale teatrului mondial. Dar, ce e mai important pentru noi, craiovenii, este că scena acestei instituții de cultură a fost martora formării, de-a lungul timpului, unor veritabile diamante artistice: de la actori, regizori și până la dramaturgi, tehnicieni, scenografi sau directori. Iar miile de decibeli ce au răsunat din ropotele de aplauze oferite cu generozitate de Măria Sa, publicul spectator, sunt dovada vie că aici, la Teatrul Național Marin Sorescu, s-a făcut și se face artă la cel mai înalt nivel.

 

La cei 170 de ani de existență, instituția se bucură de respect și de admirația noastră, a tuturor, autoritățile locale fiind alături la fiecare eveniment ce poartă renumele orașului peste mări și țări. Iar simplul fapt că Primăria Craiova a fost, în ultimii ani, un partener de nădejde în organizarea Festivalului Internațional Shakespeare, recunoscut ca unul dintre cele mai importante din lume, nu poate decât să ne facă mândri că suntem și noi parte din acest tezaur, din istoria Teatrului Național Marin Sorescu – instituția de cultură fanion a regiunii Oltenia.

 

 

 

 

 

La ceas aniversar, aduc un omagiu acelor mari personalități care au conturat generațiile de aur ale Naționalului craiovean și îi felicit pe cei din zilele noastre, cei care și-au dorit să depășească realizările trecutului. Celor de acum le doresc să poarte cât mai sus ștacheta actului artistic, să fie în continuare brandul nostru cultural și să își surprindă contemporanii de oriunde cu creații demne de ai noștri Amza Pellea, I.D. Sîrbu sau Marin Sorescu….

 

 

La mulți ani, Naționalului craiovean!

La mulți ani, celor care au făcut și fac parte din familia Teatrului Marin Sorescu!

 

 

 

 

Cu sinceră consideraţie,

Mihail GENOIU

Primarul Municipiului Craiova