Mesajul președintelui Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, cu prilejul Zilelor „Mihai Viteazul”

 53 Mesajul președintelui Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa,  cu prilejul Zilelor „Mihai Viteazul” poze

Mesajul președintelui Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa,

cu prilejul Zilelor „Mihai Viteazul”

„Această însemnată ceremonie, prin care Craiova cinsteşte memoria marelui său ban, marchează, totodată, debutul unei ample manifestări, care poartă amprenta personalităţii covârşitoare a lui Mihai Viteazul, «domn al Țării Românești și Ardealului și a toată țara Moldovei».

Evocăm astăzi una dintre figurile cele mai importante nu doar din trecutul Cetăţii Băniei, ci al întregii ţării, fiind emblematică pentru ideea de unitate şi identitate naţională. De numele lui Mihai Bravul se leagă un deziderat de secole al românilor, unirea, ideal care sub sceptrul său şi-a găsit prima afirmare. Opera politică săvârşită de banul Craiovei este uriaşă prin proporţii şi iscusinţa realizării, istoria consemnând că, în numai opt ani de domnie, el a concentrat evenimentele a trei generaţii.

Aspiraţiile identitare ale înaintaşilor noştri, împlinite odată cu actul Marii Uniri de la 1918, au statuat România ca o naţiune demnă, a cărei valoare este astăzi recunoscută între marile puteri ale lumii, fiind parte integrantă a spaţiului comunitar. Momentul de glorie de la 1600 reprezintă piatra de hotar de la care am pornit pe acest drum al evoluţiei noastre europene.

Cu această ocazie, salut angajamentul municipalităţii craiovene şi al doamnei primar Lia Olguţa Vasilescu de a transforma o iniţiativă deosebită într-o tradiţie de referinţă, cu rezonanţă naţională. Zilele «Mihai Viteazul», aflate la cea de-a treia ediţie, reprezintă un argument semnificativ pentru municipiul Craiova în competiția pentru titlul de Capitală Culturală Europeană.

În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, le adresez sincere felicitări organizatorilor acestui eveniment, le urez succes tuturor celor implicaţi în desfăşurarea lui şi îndrept cele mai bune gânduri ale mele către toţi craiovenii şi doljenii, dorindu-le să se bucure pe deplin de această manifestare”.

 

BIROUL DE PRESĂ