Mesajul președintelui Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, cu prilejul Zilei Culturii Naționale

prioteasa cj dolj presedinte Mesajul președintelui Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, cu prilejul Zilei Culturii Naționale  poze

„Ziua Culturii Naționale” se celebrează anual pe 15 ianuarie sub patronajul figurii ilustre a marelui poet Mihai Eminescu, un omagiu care marchează împlinirea a 163 de ani de la nașterea celui care și-a trăit viața în slujba slovei. Mihai Eminescu, „poetul nepereche”, rămâne unul dintre simbolurile remarcabile ale culturii românești, autorul care a exprimat cel mai bine în versuri spiritualitatea poporului nostru. Această zi, consacrată deopotrivă culturii naționale românești și lui Mihai Eminescu, oferă însemnătate valorilor și tradițiilor noastre populare, reamintindu-ne de capitalul cultural deosebit pe care România îl deține.

Craiova s-a manifestat în spațiul cultural național ca o citadelă preocupată de păstrarea și perpetuarea valorilor morale și spirituale românești, istoria marcându-i un binemeritat loc în paginile sale. Cetatea Banilor s-a bucurat de o viață culturală intensă, iar astăzi Craiova este reședința unora dintre cele mai importante instituții de cultură din România.

Muzeele, Teatrul Național „Marin Sorescu” – cu reprezentații apreciate pe toate scenele lumii, Teatrul Liric „Elena Teodorini”, Filarmonica Oltenia, mediul academic și universitar din Craiova, precum și personalități ca Nicolae Titulescu, Eugeniu Carada, Titu Maiorescu, Gogu Constantinescu, Marin Sorescu sau Tudor Gheorghe sunt doar câteva dintre reperele noastre culturale, o carte de vizită impresionantă, care face cinste întregii Oltenii.

Consiliul Județean Dolj se implică de foarte mulți ani în finanțarea activității unor instituții de cultură de înaltă ținută – Muzeul Olteniei, Muzeul de Artă, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, Școala de Artă „Cornetti”, Centrul Județean pentru Conservarea și Valorificarea Tradițiilor Populare Dolj,  încercând astfel să atragă publicul interesat de propria istorie, de patrimoniul și identitatea noastră spirituală cât mai aproape de actul de cultură.

Într-un context comunitar larg, cu orizonturi noi în care Uniunea Europeană vorbește tot mai aplicat de multiculturalitate, de unitate prin diversitate culturală și de limbă, Consiliul Județean Dolj își continuă eforturile de promovare a tradițiilor și obiceiurilor populare, pentru a ajuta la înțelegerea și exprimarea propriei noastre identități.

 

BIROUL DE PRESĂ