MESAJUL PREFECTULUI JUDEŢULUI DOLJ, ELENA COSTEA, cu ocazia “Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice”

 

costea prefect 003 MESAJUL PREFECTULUI JUDEŢULUI DOLJ, ELENA COSTEA, cu ocazia “Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice” poze
În fiecare an, la 1 octombrie, pe întregul mapamond se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, prilej de a-i cinsti pe părinţii şi bunicii noştri, dar şi de a sensibiliza opinia publică în privinţa problemelor cu care se confruntă una dintre cele mai importante categorii de persoane.
O veche şi înţeleaptă zicală spune că “ cine nu are bătrâni să-şi cumpere”. Să-şi cumpere, pentru că de la ei învăţăm cumpătarea, înţelepciunea şi cuminţenia. Au mereu la ei bogate bagaje cu poveşti de viaţă, iar noi nu trebuie decât să le ascultăm, să le înţelegem, să învăţăm din experienţa lor, pentru viitorul nostru.
Solidaritatea între generaţii reprezintă un principiu fundamental fără de care societatea nu poate exista, iar noi avem datoria să ne cinstim seniorii aşa cum se cuvine, să îi respectăm şi să le asigurăm condiţiile necesare pentru a putea trăi în linişte şi demnitate. Din păcate, pentru mulţi dintre părinţii noştri, bătrâneţea nu vine singură, ci cu multe nevoi care nu le fac deloc viaţa liniştită, iar foarte mulţi, după o viaţă întreagă de muncă, din cauza neajunsurilor, ajung să trăiască la limita subzistenţei. Vârstnicii au nevoie de condiţii de protecţie socială din partea statului, dar au nevoie şi de suportul fiecăruia dintre noi, pentru că avem obligaţia să le creăm condiţii pentru o viaţă în demnitate.
Ca reprezentant al Guvernului în teritoriu, menţionez că asigurarea creşterii calităţii vieţii persoanelor în vârstă este o prioritate a actualului Executiv, care a găsit fondurile necesare pentru a acorda pensionarilor drepturile cuvenite. Astfel, până în luna septembrie a anului viitor, toţi pensionarii cărora le-au fost reţinute ilegal contribuţii la asigurările de sănătate, îşi vor primi banii înapoi.
Anul 2012 a fost desemnat “An European al Îmbătrânirii Active şi Solidarităţii între Generaţii”, ceea ce reprezintă o invitaţie la implicarea persoanelor vârstnice în diverse activităţi, utile pentru ei, dar şi pentru noi, cei încă activi. Chiar dacă unii dintre părinţii şi bunicii noştri au vârste venerabile, mulţi pot participa, de exemplu, la diverse activităţi de voluntariat. Numai aşa le putem valorifica experienţa şi înţelepciunea, iar implicându-i în viaţa noastră, le arătăm că avem nevoie de ei, că îi respectăm şi le purtăm de grijă.
Cu ocazia celebrării “Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice”, tuturor seniorilor şi senioarelor din judeţul Dolj le urez multă sănătate, zile minunate alături de cei dragi şi îi asigur de tot respectul şi gratitudinea mea.
La mulţi ani!

 

Prefectul Judeţului Dolj,
Prof. Elena Costea