Mesajul Elenei Costea la deschiderea anului şcolar

costea iovan pompieri Mesajul Elenei Costea la deschiderea anului şcolar poze

MESAJUL PREFECTULUI JUDEŢULUI DOLJ, ELENA COSTEA, cu ocazia deschiderii anului şcolar 2012-2013.

 

Doamnelor şi domnilor profesori,
Dragi elevi,
Dragi părinţi,
Doamnelor şi domnilor,
Este o bucurie pentru mine să vă transmit un mesaj cu prilejul deschiderii noului an şcolar. Ştim cu toţii proverbul românesc „Ai carte, ai parte” care se referă la beneficiile educaţiei şi cu care au crescut generaţii întregi. Şi nu cred că există părinte care să nu-şi îndemne copilul sa înveţe carte. Aşa ne-au îndemnat părinţii noştri pe noi, iar noi, la rândul nostru, îi îndemnăm la fel pe copiii noştri, pentru că, indiferent de perioada în care trăim, ştiinţa de carte este cea care ne asigură un viitor mai bun. Sunt încredinţată că viitorul unei ţări nu poate fi gândit fără educaţie, mai ales în timpurile noastre când parcurgem o criză economică, socială, dar mai ales morală fără precedent. Un popor fără cultură și fără educație va fi tot timpul un popor sărac material și mai ales spiritual, un popor care va privi cu jind spre zările străinătății, spre care va fi mereu tentat să își îndrepte pașii, lăsând în urmă, o ţară suferindă, vulnerabilă şi fără perspective.

Dragi colegi profesori,
În calitate de profesor, ştiu că rezultatele elevilor noştri depind în mare măsură şi de noi, cei care avem această nobilă menire de formare a noilor generaţii. Dar avem şi o mare responsabilitate care ne obligă la o atitudine proactivă în plan reformator, la o mentalitate întru eficacitate, performanţă şi umanism în actul formării complexe pe care îl presupune educaţia. Învăţământul trebuie să vizeze cu adevărat calitatea, şi performanţa, iar şcoala nu trebuie să mai fie doar furnizor de diplome, ci un formator de caractere care să răspundă atât nevoilor societăţii actuale, dar să fie capabile să şi corijeze derapajele acesteia. În aceste condiţii, avem nevoie de cadre didactice cu vocaţie, bine pregătite, care să aibă capacitatea să se implice în imprimarea direcţiei corecte a şcolii româneşti.

Dragi părinţi,
Pentru a avea rezultatele pe care cu toţii le dorim, în şcoală este mare nevoie şi de prezenţa dumneavoastră şi există cadrul necesar prin care vă puteţi implica decisiv în viaţa şcolii. Prezenţa părinţilor în conducerile şcolilor este astăzi absolut necesară pentru derularea unui proces educaţional care să răspundă nevoilor copiilor dumneavoastră. Chiar şi nouă, ca adulţi, ne este destul de dificil, uneori, să identificăm valorile autentice în condiţiile în care suntem invadaţi, pe toate canalele, de pseudo-valori. În acest context, avem responsabilitatea să ne educăm copiii în spiritul valorilor morale şi sociale tradiţionale, solide, în care şi noi, la rândul nostru, am fost educaţi. Astfel, vor învăţa să aprecieze performanţa bazată pe merit, munca cinstită şi respectul.

Dragi elevi,
Este momentul să faceţi o alegere înţeleaptă: şcoala şi studiul trebuie să aibă prioritate în faţa altor tentaţii specifice vârstei. Chiar dacă acum vă pot părea vorbe mari, trebuie să fiţi în permanenţă conştienţi că în şcoală vă croiţi drumul în viaţă. Trebuie să ştiţi că, indiferent cât de mult vă sprijină acum părinţii voştri, vine o vreme în care locul vostru în societate va depinde de ceea ce ştiţi să faceţi, de ceea ce aţi învaţat în şcoală, de abilităţile pe care le-aţi dezvoltat.
De aceea vă îndemn cu toată afecţiunea să nu vă pierdeţi timpul cu lucruri care acum vi se par mult mai plăcute şi mai distractive, pentru că adevărata educaţie se clădeşte în timp. Îndemnul meu sincer este să citiţi, să nu ocoliţi bibliotecile, pentru că numai citind cărţi veţi acumula cunoştinţele necesare reuşitei în viaţă. Prin carte se clădesc caractere şi personalităţi şi tot cartea este cea care vă ţine la distanţă de consumismul atât de prezent, din păcate, în societatea noastră.
Ca om care deţine vremelnic o funcţie în stat, vă spun sincer că este important să aveţi o pregătire solidă, care să vă dea libertatea să alegeţi ceea ce vreţi să faceţi în viaţă!
Totodată, vreau să vă asigur că Instituţia Prefectului va veghea în permanenţă la bunul mers al procesului de învăţământ din judeţul Dolj, pentru ca profesorii să se bucure de respectul şi meritele cuvenite, iar elevii să beneficieze de siguranţă în şcoală şi de o educaţie adecvată.
Tuturor profesorilor, elevilor şi părinţilor din judeţul Dolj vă urez un an şcolar bun, putere de muncă şi rezultate care să vă bucure!
Prefectul Judeţului Dolj,
Profesor Elena Costea