Mesajul Comisiei pentru Politică Externă a Senatului României la comemorarea evenimentelor din 11 septembrie 2001 din SUA

 comunicatus Mesajul Comisiei pentru Politică Externă a Senatului României la comemorarea evenimentelor din 11 septembrie 2001 din SUA poze

Se împlinesc astăzi 11 ani de la teribilele evenimente din SUA din 11 septembrie 2001. Sunt evenimente care nu au cutremurat doar poporul american, ci o întreagă lume, care a fost pusă în situația de a se gândi mai puternic la limitele sale securitare și identitare. Sunt evenimente care au transformat nu doar poporul american, ci o întreagă civilizație a păcii și dialogului, care s-a văzut pusă în situația de a-și apăra mai apăsat valorile, peste tot în lume și cu precădere în războaiele din Irak și Afganistan.

 Trimițând un gând de recunoștință către cei 2996 de cetățeni ai civilizației păcii care au murit atunci, 4 dintre ei români, astăzi este o zi în care ne amintim că nimic nu trebuie luat de-a gata și că lupta pentru valorile și principiile democratice nu poate cunoaște momente de pauză. Este o lecție pe care 11 septembrie ne-a învățat-o, este o lecție despre cum democrația și pacea sunt singurul compus stabil într-o lume în continuă transformare, în care umbrele răului nu încetează să ne arate cât de ușor poate fi pus în pericol constructul nostru de valori și credințe.

11 septembrie este începutul unei lumi noi, care a debutat prin suferință, dar care s-a întărit prin solidaritate și luciditate. România a fost parte a acestui efort de solidaritate și de redefinire a lumii din spectrul virtuților democrației. 11 septembrie a fost ultimul mare moment care ne-a prins înafara structurilor de putere ale NATO și UE, dar care a demonstrat încă o dată apartenența noastră la sistemul de valori al Occidentului.

România a fost alături de America în acele momente, a fost alături de America în Afganistan, Irak și oriunde democrația și-a cerut dreptul și continuă să fie alături de America într-un demers comun de consolidare și afirmare a valorilor libertății și demnității umane. După 21 decembrie 1989, acest 11 septembrie al poporului nostru,

România este indisolubil legată de SUA, iar traseul nostru ca națiune a Vestului nu poate fi nicicând, niciodată și de către nimeni pus sub semnul îndoielii. O demonstrează în primul rând zecile de vieți ale militarilor români pierdute în Afganistan și Irak, iar 11 septembrie trebuie să fie și un moment în care ne gândim și le mulțumim acestor spirite demne pentru sacrificiul lor, pentru parteneriatul de sânge pe care l-am desăvârșit cu națiunea americană, aliații și partenerii noștri.

În amintirea evenimentelor de acum 11 ani, Comisia pentru Politică Externă a Senatului României transmite mesajul său de solidaritate și de sprijin necondiționat către națiunea americană, către Administrația și Congresul SUA. În contextul Parteneriatului Strategic pentru secolul al XXI-lea semnat între cele două națiuni, ne afirmăm credința că, împreună, având în minte atrocitatea, dar și învățămintele lui 11 septembrie, vom arăta că merită să lupți și să investești în democrație, ca unică garanție a faptului că cele 2996 vieți pierdute acum 11 ani sunt valorizate prin exercițiul nostru zilnic de consolidare democratică, de toleranță și bună guvernare.

Membrii Comisiei pentru Politică Externă a Senatului României