Mesaj comemorare Holocaust/Mircea Geoana: Cererea MAE rus …. este un gest anti-european

dragoi geoanaa prioteasa calin Mesaj comemorare Holocaust/Mircea Geoana: Cererea MAE rus .... este un gest anti european poze

Mircea Geoana: Cererea MAE rus ca o statie de metrou din Moscova sa nu poarte numele Bucurestiului este un gest anti-european, obtuz, meschin si contra-productiv

Dragi colege si dragi colegi,

 Este multa emotie in plenul Senatului Romaniei. Parca de undeva din trecut ne bantuie fantome, ne bantuie pete ale istoriei noastre nationale. Si daca acest moment, obligatoriu,de reflectie, de introspectie, de compasiune, de adevar, este un gest pe care suntem datori sa il facem. Suntem in egala masura datori sa spunem ca riscul repetarii, poate in alte forme, al tragediilor trecutului european si romanesc,  este aici si am sa incerc sa vorbesc despre riscurile prezentului si viitorului, privind cu sinceritate, cu un sentiment de vinovatie, dar si cu sentiment de pericol catre viitorul apropiat.

 Nu am crezut in urma cu douazeci de ani, nu credeam, poate, in urma cu cativa ani, ca riscul de razboi si instabilitate la nivel international va fi astazi aproape la fel de intens ca si in anii premergatori celui de-al doilea razboi mondial. Nu puteam sa anticipez sau sa anticipam  ca in toata zona limtrofa Europei,  din Orientul Mijlociu pana in inima Asiei Centrale , din Afghanistan in Caucaz, din Siria in Iran, din Nordul Africii catre Israel, sa existe in acelasi timp atat de multe focare de conflict si potential de destabilzare.

Exista tari care astazi vorbesc despre “Holocaust Nuclear” la adresa statului Israel. Exista un risc de radicalism Islamic cu accent de militarism antisemit. Exista in acest moment un risc pentru pacea si stabilitatea noastra cum n-a mai fost din vremea care a condus la cea de-a doua mare conflagratie care a distrus Europa si care a creat aceasta cumplita noapte a Holocaustului.

Europa nu este la adapost de trezirea vechilor demoni. Mitul tapului ispasitor nu s-a terminat odata cu antisemitismul, si el continua. Ma doare sa vad cum vechi si noi minoritati in Europa sunt astazi pe post de tap ispasitor. Ma doare sa vad natiuni civilizate si prospere cum alunga nedemocratic si anti-european cetateni romani pentru ca sunt de etnie rroma sau de orice alta forma de minoritate. Ma doare atunci cand vad ca in tari prospere din nordul Europei se vorbeste de trimiterea acasa a celor care fac lucruri impotriva legislatiei   din puscarie si vor sa ne dea bani ca sa ne luam oamenii acasa. Ma doare atunci cand dintr-o mare capitala europeana  un minister de externe recomanda ca o statie de metrou dintr-o metropola si fosta capitala imperiala, sa nu poarte numele capitalei Romaniei doar pentru ca Romania face parte dintr-un alt bloc si alianta politico-militara. Ce ar fi sa incepem sa spunem ca nu e bine sa dam numele de Glinka sau de Ceaikovski sau de Cehov unor strazi sau unor locuri? Acest lucru este anti-european, este obtuz, este  meschin si este contra-productiv.

Nici in Romania demonii trecutului nu au disparut. Atunci cand sunt scandari rasiste pe un stadion, este o invitatie pentru repetarea momentelor gresite din trecut. Atunci cand vedem ca zeci de ani de criza in Europa va starni si mai multi demoni.  Vor aparea noi populisti ! Vor aparea noi demagogi! Vor aparea noi asa-zisi ‘’prevestitori’’ ai unei societati diferite care se bazeaza pe ura, pe invrajbire, pe tapul ispasitor.

Da, domnule Frunda ,Romania este mai saraca astazi prin plecarea masiva a comunitatii evreiesti din Romania, prin plecarea masiva a comunitatilor de sasi si de svabi si sa stiti ca  este mai saraca si prin faptul ca milioane de romani si de maghiari din Romania au ales calea pribegiei din motive legate de slaba noastra performanta politica, economica si sociala.

Vreau sa folosesc acest moment aniversar ca sa ma refer si la ceea ce spuneau si alti colegi de-ai mei: educatia antitotalitara este raspunsul la dilemele si demonii care ne stau inca in fata. Si chiar daca, uneori, tentatia de a citi istoria cu ochii pozitivi pe care fiecare natiune o face, exista tentatia de a crea o mitologie pozitiva si este bine sa avem o mitologie pozitiva despre noi insine. Dar, atunci cand au existat greseli severe, trebuie sa avem taria si puterea sa spunem ca intr-adevar au fost si momente mai putin frumoase si mai putin luminoase.

Va multumesc foarte mult si vreau sa salut decizia conducerii Senatului Romaniei si a Biroului Permanent de a gazdui acest moment de comemorare.