Mega-credit cu linguriţa la Primăria Craiova

m primaria craiova Mega credit cu linguriţa la Primăria Craiova poze

Primăria Craiova s-a grăbit să se-mprumute cu 20 de milioane de euro, acum cere aprobare pentru unu la sută  din sumă

Contractul de împrumut prin care edilii craiobeni sperau să pună mâna pe 20 de milioane de euro de investiv în două obiective din oraş rămâne în continuare sub semnul întrebării. Asta deşi consiliul local a aprobat textul documentului încă de la începutul anului, cu o largă majoritate şi chiar în prezenţa reprezentanţilor băncii austriece care câştigase licitaţia organizată de primărie.

De atunci însă, nici un euro nu a intrat în conturile primăriei din această sursă, edilii rămânând astfel fără “muniţie” pentru finanţarea pavilionului central al centrului multifuncţional din Romaneşti şi pentru ăarcul acvatic din parcul Tineretului. Întreaga operaţiune s-a blocat la Bucureşti, la comisia de avizare a împrumuturilor locale din cadrul Ministerului de Finanţe. Ghinionul primăriei ţine de modificarea normelor legale în domeniul, Guvernul adoptând abia recent o hotărâre privind gradul de îndatorare îngăduit autorităţilor locale. Ulterior, după ce actul normativ a fost publicat în monitorul oficial, comisia centrală a solicitat o tranşă nouă de documente justificative de la reprezentanţii primăriei Craiova, care sunt acum tot în stand-bye, aşteptând decizia de la Bucureşti.

Noua hotărâre de guvern prevedecondiţii mult mai stricte pentru aprobarea împrumuturilor contractate de autorităţile locale. Directorul economic al primăriei Craiova, Nicolae Pascu, susţine însă că municipalitatea craioveană nu are de ce să-şi facă griji cu privire la aprobarea împrumutului, întrucât dispune de venituri proprii care să-i asigure accesul chiar la un credit mai consistent, precizând însă că edili craioveni şi-au mai diminuat pretenţiile de finanţare pentru acest an, tocmai pentru a se asigura că nu sunt trataţi cu refuz de la centru. “Ne-au fost solicitate datele privind veniturile proprii, ratele şi dobânzile pe care le avem de achitat în acest an, precum şi suma pe care intenţionăm s-o tragem din acst credit în 2010. S-a decis ca, în acest am, să facem doar o tragere, să-I spunem modică, de numai 200.000 de euro. Credem că această sumă, plus încă 200.000 de euro cofinanţarea din fondurile europene, ar fi suficientă pentru cheltuielile cu lucrările demarate până la sfârşitul anului”, a spus Pascu.

Povestea creditului de 20 de milioane de euro este una extrem de lungă. Primăria craiova a scos contractul de împrumut la licitaţie încă din vara anului trecut, dar prima tentativă s-a soldat cu un eşec. Austriecii de la Hyppo Investmnent au câştigat contractul la a doua strigare, în toamna anului 2009. Textul contractului a fost aprobatr la începutul lui 2010 în plenul consiliului local, dar documentul nu poate fi semnat până cenu primeşte avizul comisiei din cadrul ministerului de finanţe. După ce obţin aprobarea de la centru, edilii vor mai fi nevoiţi să încheie un acord şi cu o bancă comercială din România, prin intermediul căreia să primească fluxul de euro de la austrieci şi să-l transfere în trezorerie.