MECMA: Lansarea la nivel ministerial a Comitetului Nabucco

comunicatus MECMA: Lansarea la nivel ministerial a Comitetului Nabucco poze
Ministrul economiei, comerţului şi mediului de afaceri, Ion Ariton, a participat, la Kayseri (Turcia), la reuniunea de lansare la nivel ministerial a Comitetului Nabucco.
În cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat în prezenţa comisarului european pentru energie, Gunther Oettinger, oficialul român a semnat, din partea Guvernului României, Acordul de Sprijin al Proiectului Nabucco (Project Support Agreement – PSA).
Reuniunea a constituit un prilej pentru reconfirmarea sprijinului politic al tuturor partenerilor pentru proiectul Nabucco şi pentru analizarea progreselor înregistrate.
Ministrul economiei, comerţului şi mediului de afaceri, Ion Ariton, a apreciat, în intervenţia sa din plenul reuniunii, că România rămâne consecventă în susţinerea proiectului Nabucco, acesta contribuind la diversificarea atât a surselor, cât şi a rutelor de aprovizionare cu energie a Europei si, în consecinţă, la  asigurarea securităţii energetice.
PSA asigură un cadru juridic similar pentru toate tronsoanele proiectului, astfel încât să se ofere potenţialilor investitori şi furnizori garanţia că statele partenere vor asigura un mediu propice şi sigur pentru implementarea proiectului.
Importanţă încheierii PSA derivă şi din faptul că semnarea sa este o etapă esenţială pentru luarea deciziei finale de investitie şi implicit pentru materializarea proiectului, precum şi pentru obţinerea finanţărilor necesare din partea Băncii Europene de Investiţii, Băncii Europeane pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Corporaţiei Internaţionale de Finanţare (din cadrul Băncii Mondiale) şi a altor investitori.
Tronsonul conductei Nabucco de pe teritoriul României va fi deţinut de către compania naţională Nabucco.

Proiectul Nabucco vizează realizarea unui gazoduct pe traseul Turcia – Bulgaria – România – Ungaria – Austria, cu o lungime totală de 3296 km (Turcia – 2000 km, Bulgaria – 400 km, România – 460 km, Ungaria – 390 km şi Austria – 46 km).

La realizarea proiectului Nabucco participă şase firme: Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (România), Mol (Ungaria), OMV (Austria) şi RWE Gas Midstream GmbH (Germania), fiecare cu o participaţie egală de 16,67% în cadrul companiei „Nabucco Gas Pipeline International GmbH” (NIC), cu sediul în Austria.
La nivelul UE, a fost adoptată decizia includerii proiectului în Planul European de redresare economică cu o sumă de 200 milioane euro, al cărei beneficiar este Compania  Internaţională Nabucco.

Un pas  important în ceea ce priveşte demararea procesului de finanţare a Proiectului Nabucco a fost semnarea, în data de 6 septembrie 2010, la Bruxelles,  a  unei Scrisori de Mandat cu Banca Europeană de Investiţii, Banca de Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Corporaţia Internaţională de Finanţare (din cadrul Băncii Mondiale), prin care s-a obţinut angajamentul acestor instituţii de a contribui la finanţarea proiectului.

Biroul de presa
al MECMA