MECMA: Comisia Mixta Guvernamentala Romano-Chineza de Cooperare Economica

comunicatus MECMA: Comisia Mixta Guvernamentala Romano Chineza de Cooperare Economica poze

Comisia Mixta Guvernamentala Romano-Chineza de Cooperare Economica s-a reunit pe 20 octombrie, la Beijing. Reuniunea a fost prezidata de ministrul Economiei, Comerţului si Mediului de Afaceri din România, Ion Ariton, si de vice-ministrul Comerţului din Republica Populara Chineza, Wang Chao.

In cadrul discuţiilor, a fost analizata cooperarea economica dintre cele doua tari, ministrul Ion Ariton apreciind ca “din punct de vedere politic, relaţiile bilaterale sunt excelente. In continuare, apreciez ca trebuie sa dezvoltăm cu pragmatism potenţialul existent în relaţia economică. Republica Populară Chineză ocupă un loc prioritar în politica României de dezvoltare a relaţiilor cu ţările din Asia, iar în plan comercial ocupă locul 1 în zona asiatică, atât la export cât şi la import. De exemplu, in primele 8 luni ale acestui an, exporturile romaneşti către Republica Populara Chineza au crescut cu peste 33 la suta.”

La rândul sau, vice-ministrul Wang Chao a subliniat ca relaţiile economice romano-chineze s-au dezvoltat considerabil in ultima vreme. “Guvernul chinez acorda o atenţie deosebita relaţiilor cu România. Tara dumneavoastră a devenit, deja, al patrulea partener comercial al Chinei din Europa Centrala si de Est. Schimburile comerciale dintre cele doua tari au crescut considerabil in primele 8 luni ale acestui an, observându-se o tendinţa de creştere a exporturilor romaneşti către Republica Populara Chineza. De asemenea, România a devenit una dintre principalele destinaţii ale investiţiilor chineze in ultima perioada” – a declarat vice-ministrul chinez.

Cei doi demnitari au discutat despre situaţia economica din România si R. P. Chineza in contextul crizei financiare globale, dar si despre proiectele de investiţii chineze in România, stabilite ca prioritare la convorbirile avute in august la Beijing de prim-miniştrii celor doua tari: Unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, Centrala hidroelectrică de acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti, Autostrada de centura a municipiului Bucuresti, Canalul Dunare-Bucuresti si Canalul Siret-Baragan.

Referindu-se la aceste proiecte, ministrul Ion Ariton a declarat: “La nivelul companiilor din cele două ţări a început analizarea proiectelor şi cu plăcere anunţ că deja au apărut reacţii pozitive din partea companiilor mari chineze care şi-au exprimat interesul de a se implica în realizarea acestora. Astfel, proiectul Hidrocentralei Tarniţa prezintă interes pentru companiile chineze China Ghezouba şi China Sinohydro, iar proiectul unităţilor 3 şi 4 Cernavoda prezintă interes pentru China Guangdong Nuclear Power Group, cu care s-a si semnat, ieri, Acordul de Confidenţialitate. De realizarea Autostrăzii de Centură a Bucureşti-ului sunt interesate China Dalian International Holdings şi China Communications Construction Company, iar proiectul Canalul Siret-Bărăgan prezintă interes pentru China National Agricultural Group Corporation, care va trimite o delegaţie în România, în luna octombrie, în vederea iniţierii discuţiilor cu privire la realizarea acestui proiect.”

De asemenea, ministrul Ion Ariton a invitat companiile chinezeşti sa participe si la alte proiecte importante din domeniul energetic sau din infrastructura: centrala termoelectrica Doiceşti, tronsoanele de autostrăzi Sibiu-Piteşti, Comarnic-Braşov, podul de la Brăila, modernizarea Portului Constanţa. Toate proiectele propuse de partea romana ar urma sa fie realizate în condiţiile atribuirii acestora în conformitate cu legislaţia europeană.

Demnitarul chinez a declarat ca guvernul tarii sale încurajează companiile chineze sa investească in proiecte in România si si-a exprimat speranţa ca ele vor putea fi concretizate cat mai repede.

Şedinţa Comisiei Mixte a abordat si stadiul acordului de cooperare economica si comerciala dintre cele doua tari, care permite implementarea proiectelor comune. Ministrul Ion Ariton a anunţat ca Ministerul Economiei, Comerţului si Mediului de Afaceri se va ocupa in perioada imediat următoare de aprobarea acordului, astfel incat semnarea oficiala a documentului sa se producă in cel mai scurt timp.

La final, cei doi demnitari au semnat, in cadrul unei ceremonii oficiale, Protocolul Comisiei Mixte Guvernamentale Romano-Chineza de Cooperare Economica.

Biroul de Presa
al M ECMA