Meciul PNL – PDL pentru Roşia Montană, tranşat în Parlamentul European

m renate weber Meciul PNL   PDL pentru Roşia Montană, tranşat în Parlamentul European poze

Interzis la cianuri. Legislativul european a votat ieri pentru interzicerea folosirii cianurilor în minerit. 

Parlamentul European a adoptat, ieri, proiectul Rezoluţiei referitoare la interzicerea utilizării tehnologiilor de minerit pe baza de cianură în Uniunea Europeană, precizează un comunicat al delegaţiei europarlamentare a PNL.
Eurodeputata PNL, Renate Weber, iniţiatoare din partea grupului ALDE a moţiunii de rezoluţie, salută adoptarea acesteia în forma iniţial agreată de grupurile politice şi, implicit, respingerea amendamentelor care au fost formulate ulterior de delegaţia PD-L, amendamente care ar fi denaturat în mod fundamental sensul rezoluţiei: “Rezoluţia adoptată, astăzi, este un semnal extrem de puternic transmis de Parlamentul European în legătura cu modul în care trebuie să se facă mineritul în Europa şi, în viitor, în lume. Pentru că există posibilităţi alternative de a face minerit fără a utiliza cianura, o substanţă extrem de vătămătoare, nu numai pe termen scurt, ci mai ales pe termen lung.
Dat fiind că textul rezoluţiei cere Comisiei şi tuturor Statelor Membre să nu sprijine niciun proiect pe baza de cianuri, Guvernul României trebuie să înţeleagă că mesajul acesta îl priveşte direct şi că eforturile pe care le face acum, într-un mod accelerat şi disperat, de a implementa proiectul minier de la Roşia Montană, trebuie să înceteze. Orice guvern responsabil trebuie să ţină cont de recomandarea transmisă, astăzi, prin votul dat în Parlamentul European!”, declară Renate Weber.
Potrivit comunicatului europarlamentarilor PNL, plenul PE a aprobat propunerea comună de rezoluţie agreată de grupurile PPE, S&D, ALDE, GUE/NDL, care “invită Comisia să iniţieze o interzicere totală a utilizării tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri în Uniunea Europeană până la sfârşitul lui 2011, deoarece aceasta este singura modalitate de protejare a resurselor noastre de apă şi a ecosistemelor împotriva poluării cu cianuri în urma activităţilor miniere”. De asemenea, Parlamentul European “invită Comisia si statele membre sa nu susţină, direct sau indirect, niciun proiect de minerit care implică utilizarea de tehnologii pe baza de cianuri în UE până când se va aplica interdicţia generală şi nici să nu susţină astfel de proiecte în ţări terţe”.
În acelaşi timp, PE “invită Comisia să propună o modificare a legislaţiei existente cu privire la gestionarea deşeurilor din industriile extractive, care să oblige fiecare companie de exploatare să deţină o asigurare pentru a compensa daunele şi a acoperi toate costurile de remediere pentru restabilirea stării ecologie şi chimice iniţiale, în cazul producerii unui accident sau al unei funcţionări defectuoase”.

Marijean: Atac direct la Roşia Montană!

m marijean vot Meciul PNL   PDL pentru Roşia Montană, tranşat în Parlamentul European poze

Amendamentele PDL la care face referire Renate Weber au fost iniţiate de europarlamentarul doljean Marian Jean Marinescu. În urmă cu o săptămână, Marinescu preciza chiar că a reuşit să retragă de pe ordinea de zi de câteva ori rezoluţia cu pricina, pe care o consideră un atac direct la proiectul “Roşia Montană”, la fel ca şi întrebarea orală din plenul PE pe această temă a lui Laszlo Tokes.

„Dacă citiţi textul întrebării orale şi ulterior al rezoluţiei, o să vedeţi foarte clar –  este opinia mea personală pe care am expus-o şi în PPE şi preşedinţiei grupului –  că este un atac direct la proiectul de la Roşia Montană. A fost o dezbatere, am intervenit şi am spus foarte clar că subiectul nu este cianura, este aurul, pentru că în textul rezoluţiei nu numai că se cere ca până la sfârşitul anului viitor să se facă această interzicere, dar, într-un alt articol se cere să se oprească toate proiectele care sunt acum în derulare până la data interzicerii. Păi?  Bun, se cere interzicerea tehnologiei, înţeleg, este o problemă de mediu, este adevărat că este o tehnologie periculoasă, nu am nimic împotrivă. Dar să ceri în acelaşi timp să se oprească proiectele care sunt în dezvoltare în acest moment, este clar că ţinta este Roşia Montană având în vedere că este singurul în dezvoltare. Eu am o problemă cu această rezoluţie şi această întrebare orală şi spun că este un atac la acest proiect. Povestea este că eu am intervenit de mai multe ori şi am reuşit să o scoatem de vreo trei ori de pe ordinea de zi a Parlamentului European. Dar acum 2 săptămâni a fost o decizie şi s-a introdus pe ordinea de zi. UE a dat în 2006 o directivă extraordinar de dură privind cianurile care este în implementare. De fapt, comisarul a spus la Strasborug că nici nu se gândeşte comisia la o asemenea posibilitate, pentru că în 2012 au termen pentru evaluarea aplicării directivei din 2006 şi abia după asta se va lua eventual o decizie. Ca urmare, de săptămâna trecută, eu am discutat în grup (PPE. n.r) şi am ajuns la concluzia că vom pune în discuţie în Grupul Popular să se susţină două amendamente: unul care să prevadă schimbarea „începe procedura de interzicere” cu „se ia în considerare” şi cel de-al doilea prin care să se elimine acel articol 4 care spune că până la data interzicerii să se oprească proiectele care sunt în desfăşurare”, spunea Marian Jean Marinescu.