Mecanica, dintotdeauna în top – Interviu cu prof.univ. dr. Dumitru Ilie, prodecan la Facultatea de Mecanicã

Foto 2 FMC clad ist Mecanica, dintotdeauna în top   Interviu cu prof.univ. dr. Dumitru Ilie, prodecan la Facultatea de Mecanicã poze

Mecanica, dintotdeauna în top – Interviu cu prof.univ. dr. Dumitru Ilie, prodecan la Facultatea de Mecanicã

 

Adriana Chiriac*: Care sunt punctele tari ale facultății dvs.?

Dumitru Ilie: Suntem un corp profesoral extraordinar, bine consolidat, avem o experiență în învățământul superior mecanic de aproape 70 de ani – în 1947 am avut o specializare de vehicule redenumită Mașini agricole, noi fiind a doua facultate a Universităţii. Avem o bază materială foarte bună și, ca urmare a implicării administrative a Facultății din 2008 încoace, am reușit să implementăm un proiect european de 10 milioane de euro, pe care îi regăsim în laboratoare. Am asigurat și dezvoltăm în continuare o bază foarte modernă pentru studenţii noştri, în aşa fel încât, din momentul în care ei vor fi prezenți aici, să aibă posibilitatea să își formeze aptitudini și competențe nu numai la nivel teoretic, ci, mai ales, la nivel aplicativ practic, pentru că resursa umană în piața muncii este într-o competiție dură.

foto 4 1 Mecanica, dintotdeauna în top   Interviu cu prof.univ. dr. Dumitru Ilie, prodecan la Facultatea de Mecanicã poze

A.C.: Ce abilități, ce competențe dobândesc dacă urmează cursurile acestei facultăți?

D.I.: În primul rând, abilități care sunt specifice domeniului ingineriei, abilități de proiectare asistată – acestea sunt susținute de peste 10 rețele informatice. Aceste rețele au în dotare tot ce înseamnă platformă software pentru orice domeniu de activitate. Aceste abilități le dobândesc iniţial, după aceea le rafinează fiecare în domeniul de specialitate. Ţinând cont și de relațiile noastre excepționale cu mediul economic – plecând de la uzinele Ford – reușim să dăm perspectivă în zona aplicativă fiecărei specializări, în tot ce înseamnă proiectare, concepție, fabricație de tip industrial. Ingineria și managementul reprezintă un domeniu acoperit la noi la Craiova de Ingineria economică mecanică, la Drobeta-Turnu Severin, prin Inginerie economică industrială, și reușim să și conjugăm două domenii, ingineria și managementul, astfel încât reușim să fim într-o competiție de vârf cu celelalte centre din țară.

 

A.C.: Ce oportunități oferã facultatea? (angajabilitate, profesii, practicã).

D.I.: Din punct de vedere al oportunității aplicative, suntem pe douã direcții: o direcție este dată de legătura noastră de durată cu angajatorii și se manifestă prin proiecte comune, prin practică prin internship-uri, iar la nivel de facultate, avem centre de formare. Un exemplu este un centru de formare al studenților de la Ingineria autovehiculelor și transporturilor, în care studenții reușesc să își implementeze și vocația lor și pasiunea pentru aceastã zonă. Cel mai bun exemplu este procesul de concepție, construcție, dezvoltare de monoposturi și participarea la competițiile internaționale studențești. Acum nu mai de mult de o lună și ceva studenții au fost în Franța și s-au întors cu niște premii extraordinare.

A.C.: Ce calități ar trebui să aibă viitorii studenți?

D.I.: În primul rând sã își dorească să devină ingineri. Ingineria este o provocare. În inginerie, ținând cont ca la 6 luni se schimbă tehnologiile, ai nevoie de imaginație, viziune.

A.C.: Dacă mai doriți sã mai adăugați ceva?

D.I.: În principiu, absolvenții de liceu ar trebui să cunoască faptul că în cadrul facultății noastre, unde întotdeauna a fost o flexibilitate și o dinamică a specializărilor, ne-am focusat pe ceea ce înseamnă piața muncii, astfel încât după ce finalizează prima etapă, cea de studii de licență, își găsesc loc în piața muncii, pe un segment larg, de la zona de proiectare pânã la zona de dezvoltare, fabricare și integrare.

*Adriana Chiriac este studentă la Jurnalism, anul I