Măsuri de prevenire a dezastrelor luate de SGA Dolj din cadrul ABA Jiu

dj filiasi fratostita Măsuri de prevenire a dezastrelor luate de SGA Dolj din cadrul ABA Jiu poze

In urma caderilor abundente de zapada din luna februarie 2012 A.B.A.Jiu prin S.G.A. Dolj a luat toate masurile ce se impun pentru asigurarea sectiunilor de scurgere a apelor, verificarea subtraversarilor de diguri si drumuri, a stocurilor de aparare si utilajelor pentru interventii. Totodata S.G.A.Dolj a luat masura de a atentiona primariile, in vederea intreprinderii de actiuni pentru indepartarea depozitelor de deseuri, gunoaie, material lemnos in vederea asigurarii sectiunilor optime de scurgere a apelor la poduri si podete precum si luarea de masuri in regim de urgenta conform planurilor locale de aparare pentru preintampinarea unor evenimente care sa inregistreze pierderi de vieti omenesti si pagube materiale.
In anul 2012 S.G.A. Dolj a efectuat pe cursurile de apa lucrari de consolidari si aparari de maluri cu piatra bruta pe paraul Brabova la Brabova si aparare de mal rau Jiu cu epiu nr.1 si nr.2 la Cotofenii din Dos.
Pentru asigurarea preluarii debitelor mari din perioadele cu ploi abundente si pentru a mari capacitatea de transport a albiilor s-au efectuat lucrari de decolmatare (pr. Vlasca la Pielesti, pr. Rachita aval baraj Rachita-Bulzesti, pr. Terpezita la Terpezita, pr. Putinei la Tencanau pr. Plesoiu la Milovan) si regularizarea pe (pr. Geamartalui la Murgasi, pr. Horezu la Gura Racului, pr. Horezu la Infratirea, pr. Urdinita la Urdinita).
Intrucat barajul Isalnita are o durata de peste 40 de ani de exploatare continua, fiind in repetate randuri in situatie de avarie ca urmare a viiturilor, a eroziunilor regresive si a unei uzuri permanente a echipamentului hidromecanic, toate acestea coroborate cu imposibilitatea scoaterii temporare din functiune pentru realizarea reparatiilor necesare, au condus la cresterea gradului de risc de oprire a alimentarii cu apa a folosintelor deservite, ceea ce a dus la inceperea lucrarilor de reabilitare:
 lucrari de decolmatare a lacului;
 lucrari la structura de beton a barajului stavilar;
 lucrari la deznisipatoare;
 lucrari la priza provizorie;
 lucrari la echipamentul hidromecanic;
 lucrari la instalatiile electrice;
 lucrari de reabilitare la cantonul de exploatare;
 lucrari de reabilitare si modernizare a sistemului informational;
 lucrari de reabilitare si modernizare a AMC.
La acumularile Prodila, Cornu, Caraula aflate in administrarea A.B.A. Jiu Craiova – S.G.A. Dolj s-au executat lucrari de intretinere si reparatie cu mentiunea caci acumularea Caraula necesita reabilitare generala prin refacerea corpului barajului, coronamentului si a descarcatorului de ape mari.
Anual se fac verificari in teren a starii tehnice si functionale a constructiilor hidrotehnice cu rol de aparare impotriva inundatiilor (diguri, baraje, regularizari, aparari de mal, etc.)