Masterplan în preaviz – video

prefectgeorgescu Masterplan în preaviz   video poze

Consiliul judeţean, Prefectura Dolj şi Primăria Craiova au la dispoziţie două săptămâni să rezolve problema masteplanului judeţean de deşeuri şi a mutării depozitului ecologic de la Mofleni.  Reprezentanţii celor trei instituţii au mers în grup la ministerul mediului, de unde au primit păsuirea. Mutarea gropii de gunoi de la Mofleni şi salvarea masterplanului judeţean de deşeuri, în valoare de 50 de milioane de euro, este practic posibilă, însă doljenii au fost avertizaţi să se grăbească, în caz contrar riscurile fiind enorme. Potrivit prefectului de Dolj, Eugen Georgescu, modificarea solicitată de Craiova ar costa minimum 300.000 de euro.

“Am fost la Ministerul Mediului, la unitatea de implementare a programului operaţional sectorial pentru a găsi o cale de rezolvare a problemei cu care nbe confruntăm în privinţa masterplanului judeţean privind sistemul integrat de getsionare a deşeurilor. Problema este una extrem decomplexă şi delicată, dar trebuie neapărat să găsim o soluţie în perioada imediat următoare, pentru că altfel, consecinţele vor fi extrem de grave.  Este vorba şi de bani, pentru că este un proiect de zeci de milioane de euro, dar şi de probleme de mediu. Avem un singur depozit ecologic aprobat pe Dolj, avem peste 300 de gropi de gunoi închise şi, dacă nu rezolvăm problema depozitării urgent, o să ne trezim cu pădurile, apele şi drumurile din judeţ pline de gunoaie.

Ni s-a acordat o derogare, o dispensă de două săptămâni în care să ne punem de acord şi să găsim o soluţie legală şi ni s-a recomadat săapelăm la specialişti pentru a găsi rapid o rezolvare legală a problemei privind mutarea gropii de la Mofleni. Termenul mai poate fi prelungit, dar nu cu foarte multă vreme, întrucât proiectul în sine, demarat din 2007, se află acum în faza de raport final. Este vorba şi de nişte costuri suplimentare care vor trebui achitate de cineva, pentru că oricine propune o schimbare a studiului de fezabiliatte realizat iniţal de consultanţi va suporta costurile. Dacă se schimbă locaţia gropii, se schimbă şi costurile, se schimbă practic totul, şi ar trbeui să o luăm de la început cu un studiu nou. Din câte ştiu, costurile unui asemenea studiu sunt de aproximativ 300.000 de euro”, a declarat Georgescu.
Şi preşedintele CJ DOlj, Ion Prioteasa, marşează la ideea unei reconcilieri pe ultima sută de metri pentru a evita ratarea masterplanului de deşeuri, care ar fi, spune Prioteasa, o bilă neagră pentru România.
“Avem două priorităţi. Prima este ca acest proiect să fie pus în aplicare, pentru că este al întregului judeţ, de el depind toate primăriile din Dolj şi, nu în ultimul rând depinde şi prestigiul României în relaţia cu UE, căci ar fi o bilă neagră dacă ar fi ratat. A doua este legată de mutarea depozitului ecologic de la Mofleni. A fost într-adevăr o greşeală de la început plasarea lui acolo. Ni s-a mai dat un răgaz şi am fost sfătuiţi să apelăm la specialişti şi la consultanţi pentru a găsi o soluţie optimă. Ne vom consulta în continuare în perioada următoare şi sperăm să găsim o soluţie care să mulţumească pe toată lumea. Oricum, cred că este un câştig că am fost în faţa autorităţilor centrale împreună, prefectura Dolj, consiliul judeţean şi primăria Craiova, cu o intenţie comună de rezolvare a acestui impas”