Masă rotundă la Biserica “Sfântul Nicolae – Dorobănţia” din Craiova

 

 

Biserica “Sfântul Nicolae – Dorobănţia” din Craiova a găzduit vineri, 31 octombrie, o masă rotundă care a avut ca obiectiv prezentarea rezultatelor proiectului cu finanţare europeană, „Consolidare-restaurare şi valorificare turistică, Biserica Sfântul Nicolae-Dorobănţia”. Cu acest prilej a fost organizată şi o expoziţie cu obiecte de patrimoniu (artă sacră), care vor face parte din exponatele muzeului parohial ce se află în curs de amenajare. Au fost prezenţi membri echipei de proiect (arhitect, pictor, diriginte de şantier etc.), reprezentanţi ai factorilor de decizie la nivel local şi judeţean, membri ai Consiliului parohial, reprezentanţi ai mass media precum şi alte persoane interesate de valoarea religioasă, istorică şi artistică a sfântului locaş. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa chiriarhului locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, cu a cărui binecuvântare şi purtare de grijă au fost executate în ultimii ani lucrări complexe de restaurare şi renovare a acestei biserici.

Masa rotunda 1 Masă rotundă la Biserica “Sfântul Nicolae – Dorobănţia” din Craiova poze

După cum a informat, în cadrul întrunirii, părintele prof. Gheorghe Zamfir, parohul sfântului locaş şi coordonatorul lucrărilor, în cadrul proiectului au fost efectuate subzidiri pe toată suprafaţa fundaţiei, s-au turnat stâlpi de susţinere şi centuri de beton armat, s-au refăcut zidurile, bolţile şi turlele, s-a refăcut în întregime acoperişul, tencuielile interioare şi exterioare şi s-a repictat în tehnica fresco, în stil brâncovenesc, de către pictorul restaurator Cătălin Palamariu din Bucureşti. De asemenea, s-a construit o clopotniţă şi o împrejmuire nouă şi s-a amenajat peisagistic întreaga zonă exterioară. „Biserica arată acum ca o mireasă, o construcţie ce va dăinui peste ani, un lucru durabil pentru că tot ce s-a făcut aici s-a realizat cu multă osteneală, competenţă şi mai ales cu multă credinţă în Dumnezeu. O lucrare nu uşor de realizat, având în vedere starea precară în care se afla, o biserică afectată grav de toate cutremurele din ultimele două secole şi reparată întotdeauna superficial”, a precizat părintele paroh Gheorghe Zamfir.

Biserica Sf Nicolae Dorobantia Masă rotundă la Biserica “Sfântul Nicolae – Dorobănţia” din Craiova poze

În cadrul discuţiilor, arhitectul Iulian Cămui a prezentat provocările cu care s-a confruntat, precum şi soluţiile identificate şi aplicate în implementarea acestui proiect. De asemenea, s-a reiterat necesitatea atragerii în continuare de fonduri europene nerambursabile, în vederea consolidării, restaurării şi conservării patrimoniului cultural din Regiunea Sud-Vest Oltenia. La final, IPS Părinte Mitropolit Irineu i-a felicitat pe toţi cei care s-au ostenit în realizarea acestei sfinte lucrări. „Mulţumim Bunului Dumnezeu şi tuturor celor care s-au implicat în renovarea, consolidarea şi îmfrumuseţarea acestei biserici. Dorinţa noastră este să schimbăm imaginea unei Craiove cu biserici neîngrijite, înegrite de trecerea anilor şi rezultatele obţinute până acum ne dovedesc că suntem pe drumul cel bun”, a spus IPS Irineu.

Biserica „Sfântul Nicolae – Dorobănţia” este una dintre bisericele vechi ale Cetăţii Băniei. A fost construită din lemn în jurul anului 1760, iar în 1793 a fost ridicată o biserică din cărămidă la iniţiativa clucerului Constantin Fotescu. Sfântul locaş a suferit de-a lungul anilor mai multe reparaţii şi modificări, mai ales după avariile provocate de cutremurele din anii 1863, 1940 şi 1977. Numele sub care este cunoscută biserica vine de la mahalaua Dorobănţia, o zonă a vechii Craiove în care locuiau mulţi militari ce formau pe atunci corpul de ostaşi numiţi dorobanţi.