Mario Ovidiu Oprea(PNL): Salariile medicilor – Olguţa Vasilescu, Ministrul Discriminării Muncii şi Inechităţii Sociale

mario senat Mario Ovidiu Oprea(PNL): Salariile medicilor – Olguţa Vasilescu, Ministrul Discriminării Muncii şi Inechităţii Sociale poze

Declaraţie politică sustinuta in plenul Senatului in data de 07.03.2018
Salariile medicilor – Olguţa Vasilescu, Ministrul Discriminării Muncii şi Inechităţii Sociale.

Am intitulat-o aşa pentru că, ministrul Muncii alege să răspândească informaţii false privind creşterile salariale din sectorul medical, generalizând veştile legate de sporirea veniturilor. În propria stare de vedetism cronic şi goană după imagine, Lia Olguţa Vasilescu anunţa că va mări veniturilor tuturor medicilor, ceea ce este, evident, un mare neadevăr. Doamna ministru poate folosi spaţiul public pentru o nouă încercare de a manipula, însă, realitatea este că de majorările în cauză beneficiază doar medicii din sistemul bugetar, adică cei din spitale şi din ambulatoriile integrate ale spitalelor. Dacă nu cumva şi matematica îi ridică mari probleme doamnei ministru, o anunţăm că beneficiari ai actualei majorări salariale sunt doar jumătate din numărul total al medicilor din România. Veniturile medicilor de familie, ale celor din cabinete independente din ambulatoriul de specialitate, ca şi asistenţii din aceste segmente, nu se bucură de acelaşi tratament, deşi, şi ei fac parte din sistemul public de sănătate.

Conform datelor Societăţii Naţionale de Medicină de Familie, doamna ministru Vasilescu discriminează circa 11.256 medici de familie şi încă aproximativ 10.000 de medici din cabinetele independente din ambulatorul de specialitate. Aceasta este încă o tentativă de a păcăli, de a lua ochii cetăţenilor, de a lăsa impresia că în România se practică justiţia socială.
Deşi medicii de familie sunt un pilon important în sistemul de sănătate, având în vedere în primul rând gradul ridicat de adresabilitate al populaţiei, finanţarea medicinei de familie a rămas ca pondere, la 5,88% din bugetul sănătăţii. Din acest procent se acoperă cheltuielile necesare funcţionării cabinetelor, taxe, impozite şi venitul a 11.256, de medici de familie, aproximativ 16.000 de asistenţi medicali, dar şi alt personal angajat.

Doamna Vasilescu arată prin gestul său, ca ministru, că preferă un dezechilibru şi mai accentuat în sistemul medical, apreciind că munca a jumătate din medicii români este mai puţin importantă, ba chiar nesemnificativă. Semnalul transmis de ministrul muncii acestei categorii care nici în anii precedenţi nu s-a bucurat de măriri salariale este că ea trebuie în continuare remunerată modest.
Vorbele frumoase trebuie să se transforme în fapte, iar adevărul trebuie să primeze în relaţia cu oamenii, indiferent câte puncte de popularitate şi-a propus doamna ministru să acumuleze cu orice preţ. Doamna Vasilescu refuză să susţină un palier al medicilor care asigură 70% din tot ceea ce doreşte şi are nevoie un pacient. Ministerul Muncii demonstrează că medicina de familie este încă o dată considerată un rest al medicinii, deşi este o specialitate la fel de respectabilă ca şi celelalte şi extrem de solicitantă. Este acea ramură abordată cu încredere direct de toţi românii asiguraţi. După zece ani de studii, adică şase în facultate şi patru de rezidenţiat, medicii de familie trebuie susţinuţi şi apreciaţi corect financiar, pentru că întreaga ţară depinde de calitatea actului lor medical profesionist, adesea exercitat în condiţii de colaps. Sper ca doamna ministru să rectifice întreaga situaţie, întrucât, în viziunea dumneaei, probabil, medicii de familie au fost uitaţi din grila de salarizare bugetară, considerând că sunt privaţi, ceea ce este un alt neadevăr ce trebuie combătut.