Mario Oprea: România în şpagat, Guvernul crăcănat!

m mogos oprea stroe Mario Oprea: România în şpagat, Guvernul crăcănat! poze

Senatorul PNL de Dolj crede că Guvernul a rămas în dilemă, prins între rezoluţiile Parlamentului European şi condiţiile impuse de FMI. 

Mario Ovidiu Oprea a exemplificat cu o rezoluţie recentă a Parlamentului European privind venitul minim la nivelul UE, stabilit la 60 la sută din venitul brut în fiecare ţară, sumă care în România s-ar cifra la 1160 de lei, aproape dublu faţă de valoarea salariului minim recomandat de FMI.

“S-a propus instituirea, la nivelul UE, a unui venit minim european care să ajungă la 60 la sută din venitul mediu al fiecărui  stat membru al Uniunii.

Conform datelor INS, un salariat roman angajat in industrie castiga in medie 1.932 lei sau 455 euro. Dupa calculele mele, in cazul nostru, un roman ar trebui sa aiba ca si venit minim 1.932 X 60%, adica suma de 1.160 lei.

Deşi România este membră a Uniunii Europene, această ultimă rezoluţie a Parlamentului European în care, practic, se solicită ca salariul de subzistenţă să fie în toate cazurile mai mare decât pragul sărăciei, pare să fi trecut neobservată pe lângă guvernanţii noştri, preocupaţi să îndeplinească fără crâcnire criteriile impuse de acordul cu FMI. Astfel, în discuţiile din aceste zile cu reprezentanţii guvernului român, delegaţia FMI aflată la  Bucureşti pentru a evalua performanţele economice ale României, a respins categoric creşterea salariului minim la 700 lei, avansată de Executiv, acceptând doar varianta unei majorări la maximum 650 lei. Fata de 1.160 lei cat ar trebui, asta inseamna 56% din salariul minim solicitat de Parlamentul European. In aceste condiţii, întrebarea mea este: cum va ieşi România din această dilemă? Va ţine seama de recomandările Uniunii Europene, din care face parte, sau va îndeplini ad litteram condiţiile FMI, cu repercusiuni dramatice asupra cetăţenilor ţării?”,  a spus Mario Ovidiu Oprea, la conferinţa de presă de azi a PNL Dolj.